Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Σαν σήμερα... 1957 και 1958 δύο αποτυχίες και μία επιτυχία.


Η στιγμή της καταστροφής 

Σαν σήμερα, στις 6 Δεκεμβρίου 1957, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να θέσουν σε τροχιά γύρω από τη γη τον πρώτο τους τεχνητό δορυφόρο, αλλά απέτυχαν. Ο πύραυλος Vanguard που θα μετέφερε το διαστημόπλοιο εξερράγη, έχοντας ανυψωθεί μόλις 4 πόδια από το έδαφος, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριδας. Καθώς ο πύραυλος έπεφτε, ανατινάχτηκε η δεξαμενή καυσίμων του με αποτέλεσμα να καταρρεύσει όλη η εγκατάσταση μέσα σε κόλαση φωτιάς.   

Δείτε το video της αποτυχημένης εκτόξευσης.

Οι επόμενες προγραμματισμένες εκτοξεύσεις πυραύλων από το Kennedy Space Center (πρώην Ακρωτήριο Κανάβεραλ)  ΕΔΩ.

Pioneer 3

Σαν σήμερα, στις 6 Δεκεμβρίου 1958, το τμήμα βαλλιστικών πυραύλων του Αμερικάνικου στρατού εκτόξευσε το διαστημόπλοιο Pioneer 3 μάζας 6 kg προκειμένου να φτάσει μέχρι τη σελήνη και να καταγράψει πληροφορίες για την κοσμική ακτινοβολία γύρω από τη γη και τη σελήνη. Τελικά η αποστολή προς τη σελήνη απέτυχε, γιατί το διαστημόπλοιο κατάφερε να διανύσει μια απόσταση 102.332 km πριν πάθει ζημιά στο τμήμα προώθησής του και καταπέσει στη γη. 


Παρόλο που το Pioneer 3 δεν κατάφερε να φτάσει στη σελήνη, η αποστολή του θεωρήθηκε επιστημονικά επιτυχημένη, γιατί με τον εξοπλισμό ανίχνευσης που διέθετε πέτυχε δύο πλήρεις καταγραφές του χώρου γύρω από τη γη. Συγκεκριμένα κατέγραψε ότι η γη περιβάλλεται από δύο καθορισμένες ζώνες ακτινοβολίας. Η πρώτη βρίσκεται σε απόσταση 2200 km έως 5400 km περίπου από την επιφάνεια της γης, ενώ η δεύτερη βρίσκεται σε απόσταση 12800 km έως 19000 km περίπου από την επιφάνεια της γης. Η μελέτη των δεδομένων που καταγράφηκαν συνδυάστηκαν από τον James Van Allen με προηγούμενες μετρήσεις που είχαν γίνει με τις αποστολές Explorer 1 και Explorer 3, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι γύρω από τη γη υπάρχουν δύο ζώνες αυξημένης ακτινοβολίας, που πήραν το όνομα ζώνες Van Allen προς τιμή του.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου