Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Σαν σήμερα...1852 γεννήθηκε ο Henri Becquerel.



Σαν σήμερα, στις 15 Δεκεμβρίου 1852, γεννήθηκε στο Παρίσι ο Antoine Henri Becquerel. Σπούδασε φυσικές επιστήμες στην École Polytechnique και μηχανολογία στην École des Ponts et Chaussées.
Το 1892 εργάστηκε στο τμήμα Φυσικής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Το 1894 έγινε μηχανικός διευθυντής του Υπουργείου Γεφυρών και Δρόμων.
Το 1896, ενώ ερευνούσε τον φθορισμό στα άλατα ουρανίου, ανακάλυψε τυχαία την ραδιενέργεια. Κάνοντας ένα πείραμα σχετικά με τις ακτίνες Χ που είχε ανακαλύψει πρόσφατα ο Βίλχελμ Ρέντγκεν, τύλιξε με φωτογραφικό φιλμ θειικό κάλιο-ουρανύλιο (του χημικού τύπου Κ2UO2(SO4)2σκεπασμένο από μαύρο χαρτί και το τοποθέτησε σε ηλιακό φως. Όταν το θειικό κάλιο-ουρανύλιο βρισκόταν στο ηλιακό φως θα έπρεπε να παράγει ακτίνες Χ, οι οποίες θα διαπερνούσαν το μαύρο χαρτί και θα θόλωναν την φωτογραφική πλάκα. Ο Μπεκερέλ παρατήρησε σε μία από τις δοκιμές του πως η φωτογραφική πλάκα επηρεαζόταν ακόμα και αν το σκεύασμα παρέμενε στο σκοτάδι. Με αυτό το πείραμα ο Μπεκερέλ ανακάλυψε πως το υλικό αυτό εξέπεμπε αυθόρμητα ακτινοβολία, η οποία ονομάστηκε ραδιενέργεια.
Τα πειράματα σχετικά με αυτή την αυθόρμητη εκπομπή ακτινοβολίας συνεχίστηκαν από το ζεύγος Πιέρ και Μαρί Κιουρί
Το 1903 μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής με το ζεύγος Κιουρί για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας.
Το 1975, στο  15ο συνέδριο της CGPM, καθιερώθηκε το Μπεκερέλ (Bq) ως μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας ενός ραδιενεργού υλικού, στο διεθνές σύστημα μονάδων (SI), αντικαθιστώντας το Κιουρί (Ci), μια παλιότερη μονάδα ραδιενέργειας που δεν ανήκε στο SI.
Το 1899 και 1900 μελετώντας ο Μπεκερέλ την εκτροπή των βήτα σωματιδίων από ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά ήταν ίδια με τα ηλεκτρόνια που πρόσφατα είχε ανακαλύψει ο J. J. Thomson. Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα του Μπεκερέλ ήταν ότι προσανατόλισε τις έρευνες των νεότερων επιστημόνων στη μελέτη των επιπτώσεων της ραδιενέργειας στους οργανισμούς, με αφορμή ένα έγκαυμα που ο ίδιος υπέστη το 1901 μεταφέροντας ένα ενεργό δείγμα ουρανίου στην τσέπη του γιλέκου του!
Ο Μπεκερέλ πέθανε σε ηλικία μόλις 56 ετών, στις 25 Αυγούστου 1908, στη Le Croisic της Βρετάνης, Γαλλία.

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου