Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Σαν σήμερα...1603 πέθανε ο William Gilbert.



Σαν σήμερα, στις 10 Δεκεμβρίου (η Wikipedia αναφέρει 30 Νοεμβρίου με το παλιό σύστημα χρονολόγησης) 1603, πέθανε σε ηλικία 59 ετών από πανούκλα ο William Gilbert (και Gilberd), στο Λονδίνο. 

Ήταν Άγγλος γιατρός γεννημένος στις 24 Μαΐου 1544 στο Colchester του Essex στην Αγγλία, που ασχολήθηκε επίσης με τη φυσική, την αστρονομία και τη φιλοσοφία. 

Ο Gilbert έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο "πατέρας του Ηλεκτρισμού και Μαγνητισμού" όχι τυχαία, μιας και πέρασε πολλά χρόνια μελετώντας τα ηλεκτρικά και μαγνητικά φαινόμενα. Αυτός ήταν που επινόησε τους όρους "ηλεκτρικός" (electricus), συνδέοντας τις ιδιότητες του ήλεκτρου (κεχριμπάρι) με τα σχετικά φαινόμενα, όπως επίσης  "ηλεκτρική έλξη", "ηλεκτρική δύναμη", "μαγνητικός πόλος". 

Εκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, απ' όπου πήρε μάστερ στην Ιατρική το 1569. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο όπου άσκησε την επιστήμη του με επιτυχία, με αποτέλεσμα το 1573 να γίνει μέλος του Βασιλικού Κολεγίου των Ιατρών (Royal College of Physicians) και το 1600 πρόεδρος του Κολεγίου. Από το 1601 και μέχρι το θάνατό του ήταν προσωπικός ιατρός της βασίλισσας Elizabeth I.  

Το σπουδαιότερο  έργο του στη Φυσική δημοσιεύτηκε το 1600 με τίτλο "De Magnete, Magneticisque Corporibus et de Magno Magnete Tellure" ("Περί των μαγνητών, των μαγνητικών σωμάτων και του μεγάλου μαγνήτη της Γης"). Σ' αυτό το έργο περιγράφει πολλά από τα πειράματα που έκανε στο μαγνητισμό και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Γη (την οποία αποκαλεί terrellaείναι ένας τεράστιος μαγνήτης και γι' αυτό η μαγνητική βελόνα στρέφεται προς το βόρειο πόλο (σε αντίθεση με άλλους της εποχής του που υποστήριζαν ότι στο βόρειο πόλο της γης υπάρχει ένα μαγνητικό νησί). Ήταν ο πρώτος που υποστήριξε ότι κόβοντας ένα μαγνήτη στα δύο, κάθε κομμάτι θα αποτελεί έναν καινούριο μαγνήτη με βόρειο και νότιο πόλο.

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου