Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Σαν σήμερα...γεννιέται ο Sir Joseph Rotblat.



Σαν σήμερα στις 4 Νοεμβρίου 1908 γεννήθηκε στη Βαρσοβία, Πολωνία ο Sir Joseph Rotblat, ένας "Πολωνός με Βρετανικό διαβατήριο" όπως αυτοχαρακτηριζόταν. Ξεκίνησε ως ηλεκτρολόγος, αλλά το 1932 πήρε το πτυχίο Φυσικής από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και έγινε βοηθός ερευνητής στο Ραδιολογικό Ινστιτούτο της Βαρσοβίας. Τον Μάρτιο του 1939 ο James Chadwick τον κάλεσε στην ερευνητική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ όπου ως κύριο έργο του είχε τη μελέτη της ενέργειας των νετρονίων που εκπέμπονται κατά τη σχάση πυρήνων ουρανίου.
Στις αρχές του 1944 πήρε μέρος στην ομάδα του Chadwick που μετέβη στο Los Alamos, ΗΠΑ συμμετέχοντας στο πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ Manhattan Project για την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Περί τα τέλη του 1944, όταν πλέον ήταν σίγουρο ότι οι Γερμανοί δεν ήταν σε θέση να κατασκευάσουν ατομική βόμβα, ο Rotblat εγκατέλειψε το πρόγραμμα Manhattan Project και αναχώρησε κρυφά από τις ΗΠΑ για το Λίβερπουλ, Αγγλία, επειδή ήταν αντίθετος στη συνέχιση αυτού του προγράμματος. Ο Chadwick θεώρησε μεγάλη προσβολή το γεγονός ότι ένας Βρετανός ήταν ο πρώτος που εγκατάλειψε το πρόγραμμα, οι δε Αμερικανοί αρνούνταν την έκδοση βίζας στον Rotblat για πολλά χρόνια αργότερα.  
Το 1950 μετακινήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, όπου ήταν διευθυντής έρευνας στην πυρηνική φυσική, στην Ιατρική σχολή του νοσοκομείου St Bartholomew, ως καθηγητής Φυσικής, στον τομέα της ιατρικής φυσικής. Εκεί παρέμεινε ως στη συνταξιοδότησή του το 1976.
Ο Rotblat πίστευε ότι οι επιστήμονες πρέπει να παίρνουν υπ' όψη τους τις συνέπειες του έργου τους. Γι' αυτό έγινε από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της ανάπτυξης των πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Το 1955 ήταν ο νεότερος σε ηλικία επιστήμονας που υπέγραψε το Μανιφέστο για την ειρήνη των Russell-Einstein και αυτός που το παρουσίασε στον τύπο. Μετά την επιτυχημένη παρουσία του Μανιφέστου από τον  Rotblat, ο Cyrus Eaton, ιδρυτής των Διαλέξεων Pugwash για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Υποθέσεις, του πρότεινε να δραστηριοποιηθεί στην Οργάνωση. Έτσι, με τη βοήθεια του Bertrand Russell και άλλων οργάνωσε το 1957 την πρώτη από αυτές τις Διαλέξεις κάτι που συνέχισε να κάνει κάθε χρόνο μέχρι το θάνατό του.  Στην Οργάνωση Pugwash ήταν γενικός γραμματέας (1957-1973) και στη συνέχεια πρόεδρος από το 1988.
Το 1995 ο Sir Joseph Rotblat και η Οργάνωση Pugwash πήραν το βραβείο Nobel Ειρήνης.
Πέθανε στο Λονδίνο στις 31 Αυγούστου 1995 σε ηλικία 97 ετών. 

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου