Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Σαν σήμερα... 1988 η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημικό της λεωφορείο.



Σαν σήμερα στις 3:00 UTC της 15ης Νοεμβρίου 1988 η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε το πρώτο διαστημικό της λεωφορείο, με την ονομασία Buran (Χιονοθύελλα). Ήταν το μόνο διαστημικό λεωφορείο που ολοκληρώθηκε και εκτοξεύθηκε μη επανδρωμένο, πριν από  την ακύρωση του σοβιετικού προγράμματος το 1993. 

Το Buran είχε σχεδιαστεί για μεταφορά κοσμοναυτών, εφοδίων, διαστημοπλοίων από τη Γη στο διάστημα και αντίστροφα. Όπως και το αμερικάνικο ομόλογό του, μεταφερόταν από τον χώρο προσγείωσης στο συγκρότημα εκτόξευσης πάνω σ' ένα μεγάλο αεροπλάνο. Το Buran μεταφερόταν με το Antonov An-225 το οποίο κατασκευάστηκε γι'αυτό το σκοπό και παραμένει το μακρύτερο αεροπλάνο στον κόσμο.

Η εκτόξευση έγινε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ  με τον ειδικά σχεδιασμένο πύραυλο Energia. Το Buran έκανε την τροχιά της Γης δύο φορές σε 206 λεπτά πτήσης. Προσγειώθηκε αυτόματα σε διάδρομο στο Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Το 1989 είχε προβλεφθεί ότι θα μπορούσε να γίνει δεύτερη μη επανδρωμένη πτήση το 1993, με διάρκεια 15-20 ημερών, όμως λόγω της ακύρωσης του προγράμματος αυτή η πτήση δεν έγινε. Τώρα η Ρωσία σχεδιάζει τα προγράμματα PPTS και Kliper.

Στις 12 Μαΐου 2002 το υπόστεγο όπου στεγαζόταν το διαστημικό λεωφορείο στο Καζακστάν κατέρρευσε, λόγω κακής συντήρησης. Η κατάρρευση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ εργατών και την καταστροφή του διαστημικού οχήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου