Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Σαν σήμερα...1971 το διαστημόπλοιο Mariner 9 μπαίνει σε τροχιά στον Άρη.



Σαν σήμερα στις 13 Νοεμβρίου 1971 το διαστημόπλοιο Mariner 9 μπήκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη ΆρηΒέβαια, δεν ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που έφτανε στον Άρη για να πάρει φωτογραφίες, αλλά το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που έμπαινε σε τροχιά γύρω από έναν άλλο πλανήτη, αφού σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το διαστημόπλοιο περνούσε σε κάποια απόσταση από τον πλανήτη.
Η αποστολή του μη επανδρωμένου Mariner 9 ήταν να φωτογραφίσει το 70% της επιφάνειας του Άρη, να μελετήσει την λεπτή ατμόσφαιρα, τα σύννεφα και τις ομίχλες του πλανήτη όπως και τη χημική σύσταση  του εδάφους και τις εποχιακές αλλαγές.
Το διαστημόπλοιο είχε εκτοξευθεί στις 30 Μαΐου 1971 και κατάφερε να στείλει 7329 φωτογραφίες της επιφάνειας του Άρη, προτού χαθεί η επαφή του με τη Γη στις 27 Οκτωβρίου 1972. Αυτές οι φωτογραφίες έδωσαν στους επιστήμονες μια τελείως διαφορετική εικόνα γι' αυτά που ήξεραν για την επιφάνεια του πλανήτη, από τις προηγούμενες φωτογραφήσεις χαμηλής ανάλυσης που είχαν. Διέκριναν στο έδαφος έντονη αυλάκωση με κανάλια και άλλους σχηματισμούς που έδειχναν την ύπαρξη νερού στο παρελθόν.
Λίγο πριν την άφιξη του Mariner 9 κι ενώ βρισκόταν στο δρόμο προς τον Άρη, το σοβιετικό διαστημόπλοιο Mars 2 είχε ήδη φτάσει εκεί, αλλά καταστράφηκε από μια πολύ μεγάλη καταιγίδα σκόνης που είχε ξεσπάσει στον πλανήτη από τις 22 Σεπτεμβρίου 1971. 9 μέρες αργότερα το σοβιετικό Mars 3 έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο που προσεδαφίστηκε στον Άρη, αλλά χάθηκε η επαφή μαζί του 20 δευτερόλεπτα αργότερα.  
Από τότε ακολούθησαν πολλές αποστολές στον Άρη, έτσι ώστε σήμερα να προγραμματίζεται πλέον η πρώτη ανθρώπινη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη.

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου