Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Μου άρεσε... το βιβλίο του κ. Θανάση Λάλα με συνεντεύξεις του Ανδρέα Παπανδρέου.

 


Πρόσφατα τέλειωσα το διάβασμα του βιβλίου του κ. Θανάση Λάλα με τίτλο: 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ "Δεν μετανιώνω για ό,τι κι αν έζησα γι' αυτό αποφασίζω να σ' τα διηγηθώ" και υπότιτλο "Ψίθυροι από το Δωμάτιο της Εξουσίας".
Ο κ. Λάλας πολύ έξυπνα μοιράζει 50 ώρες συνεντεύξεων του Ανδρέα Παπανδρέου σε 106 σύντομα, συνήθως μέχρι 4 σελίδες, αυτοβιογραφικά διηγήματα διαλόγων, όπως ο ίδιος τα ονομάζει. Το κάθε διήγημα διαλόγου αναφέρεται κάθε φορά σ' ένα θέμα που αποκαλύπτεται από τον τίτλο του. 
Το βιβλίο περιέχει 35 ενδιαφέρουσες φωτογραφίες του Ανδρέα και της οικογένειάς του από διάφορες φάσεις της ζωής του. 
Το ενδιαφέρον με το περιεχόμενο του βιβλίου είναι ότι απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που θα ήθελε να μάθει κάποια κομμάτια από τον τρόπο σκέψης και την φιλοσοφία ζωής του Ανδρέα Παπανδρέου, είτε τον συμπαθούσε είτε όχι.
Το βιβλίο εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΣ σε πρώτη έκδοση τον Μάρτιο του 2023 και έχει 337 σελίδες.
Παραθέτω 3 σύντομες από τις εκατοντάδες των ερωταποκρίσεων που περιέχει το βιβλίο.

Από την σελίδα 257:
Ερώτηση: Θα μου πείτε τι ήταν αυτό που μάθατε;
Απάντηση: Η αλλαγή πρέπει πάντοτε να ξεκινάει από μια αναγέννηση πολιτιστική. Οι άνθρωποι, βάζω και τον εαυτό μου μέσα σ' αυτό το "άνθρωποι" νομίζουν ότι η λύση είναι σχεδόν πάντα οικονομική. Όμως η κουλτούρα είναι αυτή που μετατρέπει το ποσοτικό στοιχείο της ζωής σε ποιοτικό. Αυτή η αλλαγή μπορεί να κάνει τους ανθρώπους καλύτερους.

Από την σελίδα 261: 
Ερώτηση: Αν η ανθρώπινη ψυχή είχε μια μεγάλη μυστηριώδη λεωφόρο και είχατε τη δυνατότητα να τη διασχίσετε ως την άκρη της, ποιανού μυστηρίου τη λύση θα θέλατε να συναντήσετε;
Απάντηση: Του μυστηρίου που ωθεί τους ανθρώπους στο αχαλίνωτο μίσος, στον ρατσισμό και τη βία.

Από την σελίδα 324: 
Ερώτηση: Γιατί έχουμε την εξαφάνιση των προφητών;
Απάντηση: Γιατί οι ταχύτητες τώρα πια είναι ιλιγγιώδεις. Μέχρι ν' ανάψεις το φως, σβήνει μια στιγμή. Το μέλλον είναι πια έτοιμο κάθε στιγμή να ανοίξει την πόρτα του παρόντος και ακόμα πιο εύκολα να γίνει ανάμνηση. Το μόνο που μπορώ να πω για να χαρακτηρίσω την εποχή αυτών των ταχυτήτων είναι "Ζούμε το παρόν του μέλλοντός μας"! Κάπως έτσι συλλαμβάνω αυτό που μας συμβαίνει. Είμαστε πια δρομείς ταχύτητας και όχι δρομείς αντοχής! Τρέχουμε να φτάσουμε τον στόχο και ξεχνάμε να ζήσουμε, να απολαύσουμε την διαδρομή, το ταξίδι! 

Σ' ευχαριστώ Θανάση Λάλα για τις εκατοντάδες εκμυστηρεύσεις σπουδαίων ανθρώπων που μας εξασφάλισες όλα αυτά τα χρόνια, ξεκινώντας από το "περιοδικό" που τα τεύχη του κρατώ με πολύ αφοσίωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου