Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Σαν σήμερα ... 1877, ηχογραφείται και αναπαράγεται για πρώτη φορά η ανθρώπινη φωνή.


Σχέδιο του πρώτου φωνογράφου του Edison.

Σαν σήμερα, στις 6 Δεκεμβρίου 1877, ο Thomas Edison (Τόμας Έντισον) ανακοίνωσε την πρώτη αναπαραγωγή ηχογράφησης - που έκανε ο ίδιος - απαγγέλοντας το παραδοσιακό παιδικό τραγούδι "Mary had a little lamb" ("Η Μαίρη είχε ένα μικρό αρνί"), στο εργαστήριό του, στο Menlo Park του New Jersey. Αυτή η ηχογράφηση υπήρξε η πρώτη καταγραφή ανθρώπινης φωνής, η οποία στη συνέχεια αναπαράχθηκε, που έχει διασωθεί. (Από λάθος συχνά αναφέρεται ότι αυτή η ημερομηνία ήταν η 12η Αυγούστου, υπάρχουν όμως μαρτυρίες ότι αυτό συνέβη μερικούς μήνες αργότερα). Βέβαια λέγεται ότι νωρίτερα, τον Ιούλιο του 1876, είχε ηχογραφηθεί και αναπαραχθεί η λέξη "Halloo" σ’ έναν παλαιότερο τύπο φύλλου με τη βοήθεια ενός τηλεγραφικού αναμεταδότη του 1876, αλλά αυτό το φύλλο δεν έχει διασωθεί.

Το σχέδιο του Edison που συνόδευε την αίτηση
για έκδοση διπλώματος ευρεσιτεχνίας (από uspto).

Νωρίτερα, στις 29 Νοεμβρίου 1877, ο Edison είχε δώσει στον αρχιμηχανικό του, Ελβετικής καταγωγής, John Kruesi ένα σχέδιο της μηχανής ηχογράφησης κι εκείνος φρόντισε να το υλοποιήσει μέσα σε 30 ώρες, μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 1877. Τις επόμενες δύο ημέρες έκανε τις τελικές ρυθμίσεις.

Όταν στις 6 Δεκεμβρίου ο Kruesi άκουσε τα πρώτα λόγια του Edison, αναφώνησε στα γερμανικά "Gott im Himmel!" ("Ο Θεός στον Ουρανό", σαν να λέμε "Θεέ και Κύριε!").
Μη χάνοντας χρόνο, στις 15 Δεκεμβρίου 1877, ο Edison υπέβαλε τα απαραίτητα έγγραφα (σχέδιο, περιγραφή κατασκευής) στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ (uspto) και στις 19 Φεβρουαρίου 1878 έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με αριθμό 200,521 για την εφεύρεση του "Φωνογράφου" ή "Ομιλούσα μηχανή" ("Phonograph" ή "Speaking Machine").

Ο Thomas Edison με μια εξελιγμένη μορφή
του πρώτου φωνογράφου, το 1878. 

Ας δούμε σε συντομία, πώς ο Edison περιγράφει την κατασκευή αυτού του φωνογράφου. 
"Σχεδίασα ένα μικρό μηχάνημα χρησιμοποιώντας έναν κύλινδρο εφοδιασμένο με αυλακώσεις γύρω στην επιφάνειά του. Πάνω σ' αυτό (τον κύλινδρο) επρόκειτο να τοποθετηθεί φύλλο κασσιτέρου, στον οποίο (κασσίτερο) εύκολα καταγράφονται οι κινήσεις της βελόνας. Φτιάχτηκε ένα σχέδιο και πάνω σ' αυτό σημειώθηκε η τιμή της κατασκευής, $ 18. Είχα τη συνήθεια να σημειώνω στο σχέδιο την τιμή της κατασκευής. Αν ο εργάτης έκανε λάθος υπολογισμό (στο κόστος) θα του πλήρωνα τον κανονικό μισθό του, αν θα παρήγαγε περισσότερο από τον μισθό του, θα κέρδιζε περισσότερα.  
Ο εργάτης που πήρε το σκίτσο ήταν ο John Kruesi. Δεν ήλπιζα ότι θα λειτουργήσει (η συσκευή), αλλά περίμενα ότι θα μπορούσε να ακουστεί μια λέξη ή κάτι, που θα έδινε ελπίδα για προχώρημα της ιδέας στο μέλλον. 
Όταν ο Kruesi είχε σχεδόν τελειώσει, ρώτησε τι ήθελα να κάνω με αυτό. Του είπα ότι επρόκειτο να καταγράψω (μια) ομιλία και στη συνέχεια θα έβαζα το μηχάνημα να την επαναλάβει. Πίστευε ότι είναι παράλογο. 
Ωστόσο το τελείωσε και το φύλλο (κασσιτέρου) τοποθετήθηκε επάνω (στον κύλινδρο). Τότε φώναξα "Mary had a little lamb". Ρύθμισα τον αναπαραγωγό και η μηχανή το έπαιξε τέλεια. Ποτέ στη ζωή μου δεν αισθάνθηκα τόσο αιφνιδιασμένος. Όλοι γύρω ήταν έκπληκτοι. Πάντα φοβόμουν τα πράγματα που επρόκειτο να δουλέψουν για πρώτη φορά.  Η μακρά εμπειρία μου έλεγε ότι γενικά, πάντα υπήρχαν μεγάλα μειονεκτήματα (στις κατασκευές), πριν αυτές κυκλοφορήσουν στο εμπόριο˙αλλά εδώ δεν υπήρχε καμία αμφιβολία (για την επιτυχία)."

Λέγεται ότι ο Theodore Carman, προϊστάμενος του καταστήματος πώλησης της επιχείρησης, είχε στοιχηματίσει με τον Edison ένα κουτί πούρα, ότι η μηχανή δεν θα λειτουργούσε. Σήμερα βέβαια όλος ο κόσμος μπορεί να καταλάβει ποιος έχασε το στοίχημα!

Διαφήμιση και τιμοκατάλογος του τελευταίου (τότε) μοντέλου
φωνογράφου του Edison, με τον ίδιο να φαίνεται ότι λέει:
"Θέλω ένα φωνογράφο σε κάθε αμερικάνικο σπίτι". 

Στην πραγματικότητα ο φωνογράφος δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της δουλειάς του Edison πάνω σε δύο άλλες εφευρέσεις, τον τηλέγραφο και το τηλέφωνο. Πίστευε, ότι όπως κάποιες λέξεις μπορούσαν να σταλούν τηλεγραφικά και να καταγραφούν σ' ένα χαρτί, έτσι κι ένα τηλεφωνικό μήνυμα θα μπορούσε να ηχογραφηθεί με παρόμοιο τρόπο. 
Οι πρώτες προσπάθειές του έγιναν με τη χρήση χαρτιού με επένδυση παραφίνης. Οι ηχητικές δονήσεις δημιουργούσαν εσοχές στο χαρτί. Αργότερα, αντικατέστησε το χαρτί παραφίνης μ' ένα μεταλλικό κύλινδρο καλυμμένο με φύλλο κασσιτέρου. 
Το μηχάνημα διέθετε δύο μονάδες με διάφραγμα και βελόνα, μία για εγγραφή και μία για αναπαραγωγή. Όταν κάποιος μιλούσε σ' ένα επιστόμιο, οι δονήσεις του ήχου χαράσσονταν πάνω στον κύλινδρο από τη βελόνα εγγραφής δημιουργώντας ένα κατακόρυφο σχέδιο αυλάκωσης.

Μετά τις 6 Δεκεμβρίου 1877, ο Edison παρουσίασε την εφεύρεσή του στο προσωπικό της εφημερίδας Scientific American, στα γραφεία της στη Ν. Υόρκη. Στις 22 Δεκεμβρίου 1877 η εφημερίδα παρουσίασε σχετικό ρεπορτάζ. Το ενδιαφέρον για την εφεύρεση ήταν βέβαια μεγάλο, με αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα πολλές εφημερίδες της Ν. Υόρκης να αναφερθούν στο γεγονός.   

Ακούστε την πρώτη ηχογράφηση του Edison (1877) και την διαφορά στον ήχο από μεταγενέστερη ηχογράφηση του 1906.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου