Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Σαν σήμερα...1965 ο πρώτος διαστημικός περίπατος από Αμερικανό αστροναύτη.


Η έκδοση του περιοδικού LIFE στις 18 Ιουνίου 1965 που δείχνει
τον Edward White δεμένο με σχοινί από το διαστημόπλοιο Gemini 4,
σε φωτογραφία παρμένη από τον James McDivitt, κυβερνήτη του διαστημοπλοίου.
 

Σαν σήμερα, στις 3 Ιουνίου 1965, ο αστροναύτης Edward (Ed) White II, μέλος του πληρώματος του διαστημοπλοίου Gemini 4, έγινε ο πρώτος Αμερικανός που έκανε διαστημικό περίπατο.
Βέβαια, 2,5 μήνες περίπου νωρίτερα, στις 18 Μαρτίου 1965 ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Alexey Leonov είχε γίνει ο πρώτος άνθρωπος που έκανε διαστημικό περίπατο για 12 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα, δεμένος μ' ένα σκοινί 5,35 μέτρων.

Ο περίπατος του White ξεκίνησε στις 3.45 μμ ώρα ανατολικής ακτής ΗΠΑ (10.45 μμ ώρα Αθήνας) κι ενώ το διαστημόπλοιο βρισκόταν στην τρίτη γήινη τροχιά του. Ο White άνοιξε μόνος του την εξωτερική θύρα της διαστημικής κάψουλας και ώθησε τον εαυτό του να βγει απ' αυτή. Φορούσε τη διαστημική στολή του, κρατούσε μια συσκευή κίνησης που ελεγχόταν από τον ίδιο ("zip gun") και συγκρατιόταν από το διαστημόπλοιο μ' ένα σκοινί 8 μέτρων. 
Ο διαστημικός περίπατος (ExtraVehicular Activity-EVA) του White ξεκίνησε ενώ η κάψουλα βρισκόταν πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη Χαβάη και τελείωσε μετά 23 λεπτά καθώς περνούσε πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού.
Βγαίνοντας από την κάψουλα, ο White καθοδήγησε το σώμα του μέχρι την άκρη του σκοινιού με τη βοήθεια της αυτοχειριζόμενης μηχανής. Την κίνηση αυτή επανέλαβε τρεις φορές. Μετά τα πρώτα τρία λεπτά οπότε και τελείωσε το καύσιμο της μηχανής, συνέχισε τον περίπατό του με κινήσεις του σώματός του και τη βοήθεια του σκοινιού. 
Η ζελατίνα του κράνους του White ήταν επίχρυση για να τον προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία. 

Καθώς ο δεύτερος αστροναύτης James McDivitt από το εσωτερικό της κάψουλας έπαιρνε συνεχώς φωτογραφίες, ο White ακούστηκε να φωνάζει ενθουσιασμένος "I feel like a million dollars!" ("Νιώθω σαν εκατομμυριούχος!"). Ο ενθουσιασμός του White κράτησε μέχρι τη στιγμή που πήρε εντολή από το Κέντρο Ελέγχου να επιστρέψει στο εσωτερικό της κάψουλας. Είναι πολύ χαρακτηριστικός ο διάλογος μεταξύ των δύο αστροναυτών, από τη στιγμή που δόθηκε η εντολή για επιστροφή.

McDivitt:   Θέλουν να επιστρέψεις πίσω τώρα.
White:   Δεν έρχομαι μέσα. Είναι όμορφα εδώ.
McDivitt:   Έλα τώρα...
White:   Σιχαίνομαι να γυρίσω πίσω σε σένα, αλλά θα έρθω.
McDivitt:   Εντάξει, τότε έλα.
White:   Δεν σκοπεύεις να με πιάσεις από το χέρι;   
McDivitt:   Ed, άντε έλα εδώ. Άντε. Γύρνα πίσω, πριν σκοτεινιάσει. 
White:   Γυρνάω πίσω...και αυτή είναι η πιο λυπημένη στιγμή της ζωής μου.

Οι τελευταίες λέξεις του White είναι πολύ χαρακτηριστικές για την ψυχική ευφορία που αισθανόταν ευρισκόμενος εκεί "έξω".

Η αποστολή του Gemini 4 έληξε μετά από περίπου 4 ημέρες, στις 7 Ιουνίου 1965, έχοντας πραγματοποιήσει 66 περιφορές της Γης.

Δυστυχώς ο αστροναύτης Edward White είχε τραγικό τέλος. Σκοτώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1967 μαζί με τους αστροναύτες Gus Grissom και Roger Chaffee όταν άρπαξε φωτιά το σκάφος στο οποίο προετοιμάζονταν στα πλαίσια της αποστολής Apollo 1. Ήταν 37 ετών.

Μπορείτε να δείτε το video από τον διαστημικό περίπατο του White  ΕΔΩ

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου