Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Στη γέφυρα Narrows Bridge Tacoma



Πολλά χρόνια, διδάσκοντας τις Εξαναγκασμένες Ταλαντώσεις στη Φυσική Κατεύθυνσης της Γ' Λυκείου, είχα την ευκαιρία να μιλήσω στα παιδιά για την περίπτωση της κατάρρευσης της γέφυρας Narrows Bridge της Tacoma, στην πολιτεία Washington των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους μηχανικούς που ειδικεύονται στην κατασκευή γεφυρών ήταν εξαιρετική περίπτωση κατάρρευσης γέφυρας λόγω συντονισμού ανάμεσα στη συχνότητα πνοής των ανέμων και τη συχνότητα ταλάντωσης της γέφυρας. Η εξαντλητική μελέτη του συμβάντος από ειδική επιτροπή, αλλά και από πανεπιστημιακά τμήματα προσέφερε πολλές καινούριες γνώσεις για την καλύτερη κατασκευή γεφυρών με αντένες.   



Θυμάμαι από πολύ παλιά έψαχνα να βρω τρόπο να προμηθευτώ την ταινία όπου φαινόταν με πολύ θεαματικό τρόπο η κατάρρευση. Εκείνη την εποχή τα δικαιώματα της ταινίας τα είχαν κατ' αποκλειστικότητα οι κληρονόμοι του φωτογράφου της Tacoma James Bashford, που μόνον αυτός το 1940 είχε κινηματογραφήσει την πτώση. Έκανε 60 $, χώρια τα ταχυδρομικά. Ποτέ δεν αποφάσισα να τα δώσω. Ύστερα βέβαια ήρθε το διαδίκτυο και τέτοιες αναζητήσεις απλοποιήθηκαν! 



Τελικά έγινε. Φέτος το καλοκαίρι μου δόθηκε η δυνατότητα να ταξιδέψω στη βορειοδυτική πλευρά των ΗΠΑ (πολιτείες Washington και Oregon). Έτσι, δεν ήταν δυνατό να παραλείψω μια επίσκεψη στην Tacoma. Το προηγούμενο βράδυ διανυκτέρευσα στο Lakewood (έξω από την Tacoma). Το πρωί του Σαββάτου 29 Αυγούστου ξεκίνησα για το Seattle κάνοντας μια παρέκκλιση προς τη γέφυρα της Tacoma. Από το προηγούμενο βράδυ είχα μελετήσει στο google maps μια διαδρομή για να βρεθώ στο πλάι της γέφυρας και μετά να συνεχίσω για Seattle. Δεν ήθελα να διασχίσω τη γέφυρα γιατί αφενός μεν ο δρόμος με έστελνε σε άλλη κατεύθυνση, αφετέρου θα έπρεπε να πληρώσω 15 $ για διόδια (είναι από τα ελάχιστα μέρη στη πολιτεία της Washington με διόδια). Και τα κατάφερα. Χωρίς να χάσω το δρόμο ούτε κατά εκατοστό! 
Το προηγούμενο βράδυ είχε βρέξει γερά και το πρωινό του Σαββάτου ήταν αρκετά συννεφιασμένο. Φαίνεται άλλωστε στις φωτογραφίες. 
Σήμερα υπάρχουν δύο γέφυρες, μία ανά κατεύθυνση, η παλιά του 1950 (που αντικατέστησε αυτή που κατέρρευσε το Νοέμβριο 1941) και η καινούρια του 2007. Το μήκος της κάθε γέφυρας είναι 5400 ft (πόδια) ή 1646 m.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου