Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Ένας(;) χρόνος έφυγε.Είναι ο τρίτος χρόνος πλέον, που στο τέλος του αποφασίζω να γράψω ένα σχόλιο για εκείνο το θέμα που συνέβη στη διάρκεια της χρονιάς και μου έκανε τόσο εντύπωση, ώστε να αποφασίσω να το μοιραστώ δημόσια. 
Βέβαια, το 2012 μου φάνηκε σαν να μην ήταν μόνο "ένας χρόνος". Συνέβησαν πράματα και θάματα, στην Ελλάδα και αλλού. Έτσι, στο ερώτημα "ποιο είναι το θέμα;", η απάντηση σίγουρα δεν θα μπορούσε να είναι μοναδικής κατεύθυνσης.
Όμως, για μένα τελικά η απάντηση και εύκολη φάνηκε, αλλά και από την στιγμή που συνέβη το γεγονός, μου καρφώθηκε ότι αυτό θα ήταν ΤΟ ΘΕΜΑ.   
Ήταν τέλη Ιουλίου νομίζω, εγώ στο Ναύπλιο για διακοπές και μισοακούω στο ράδιο για κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης (τέως υπουργός και πρόσφατα τότε, τέως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ), ότι το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής, πως το πρόγραμμα που εφαρμοζόταν στην Ελλάδα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, καθώς το Ταμείο δεν είχε κανένα παρόμοιο επιτυχημένο παράδειγμα. 
Μου έκανε εντύπωση. Δεν το έλεγε ο οποιοσδήποτε. Ο κ. Ρουμελιώτης ήταν γνώστης καταστάσεων, έμπειρος στα οικονομικά και μέσα στα πράγματα. Έψαξα να βρω την πλήρη δήλωση. Προερχόταν από συνέντευξη που είχε δώσει τότε στους New York Times και συγκεκριμένα έλεγε: 
"Ξέραμε στο Ταμείο από πολύ νωρίς ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί επειδή δεν είχαμε κανένα, μα κανένα, επιτυχημένο παράδειγμα. Επειδή η Ελλάδα είναι στην Ευρωζώνη, το κράτος δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά του για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του, όπως κάνουν άλλες χώρες στις οποίες έχει παρέμβει το ΔΝΤ και όπως σχεδόν πάντα τις ενθαρρύνουν να κάνουν. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, η τρόικα υποτίμησε την αρνητική επίδραση που θα είχε το φάρμακο της στην ελληνική οικονομία. Όπως είπε: " Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η τρόικα για να ασκήσει κριτική στην Ελλάδα-αγνοώντας πλήρως τα δικά της λάθη-είναι ότι η βαθιά ύφεση είναι αποτέλεσμα της μη εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών" (ΕΘΝΟΣ 26/7/2012).
Ακολούθησαν πολλά επεισόδια στο σήριαλ "δηλώσεις Ρουμελιώτη". Βέβαια όπως λέμε, "μετά τον Μωάμεθ, όλοι προφήτες"!
Το σίγουρο για μένα σήμερα, 5 περίπου μήνες μετά, είναι ότι εξακολουθώ να θεωρώ αυτές τις δηλώσεις συγκλονιστικές, γιατί αισθάνομαι ότι κουβαλούν μια αφοπλιστική ειλικρίνεια που καμιά απαντητική δήλωση δεν μπόρεσε να σκιάσει.
Μ' αυτά και μ' αυτά λοιπόν, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το 2013 μια ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου