Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

Θέματα Εξετάσεων Κύπρου.


(νεό)
Οποιαδήποτε ανάρτηση έχει τον χαρακτηρισμό (νέο) με πράσινο χρώμα, έχει γίνει μετά την 1 Αυγούστου 2012 και αφορά παλαιές αναρτήσεις που εμφανίζονται ανανεωμένες και με νέα στοιχεία.

Μεταξύ μπάνιου, βόλτας και διαβάσματος, ξεκλέβω κάποιες ώρες για να ...παίξω, δηλαδή να ασχοληθώ με ..κάτι στον υπολογιστή. Αυτή τη φορά το ..κάτι είναι ο εμπλουτισμός και η ανανέωση των θεμάτων που έχουν δοθεί στις Εξετάσεις της Κύπρου. Πέρσι, πρώτη φορά, είχα κάνει μια τέτοια ανάρτηση και είδα ότι έγιναν πολλά κλικ πάνω σ' αυτά τα θέματα. Φέτος θέλησα να κάνω μια πιο συστηματική δουλειά. 
Συγκεκριμένα, τα θέματα έχουν δοθεί στο διάστημα 2006 μέχρι και το 2012. Κάθε χρόνο, τα θέματα της Φυσικής αφορούν δύο εξετάσεις. Με τα ελληνικά δεδομένα, θα έλεγα ότι η μία εξέταση αφορά τους αποφοίτους των γενικών λυκείων και η άλλη αυτούς των τεχνικών σχολών (ΤΣ). Τα θέματα είναι ταξινομημένα κατά τάξη Λυκείου (Α', Β' Γεν. Παιδείας, Β' Κατεύθυνσης και Γ' Κατεύθυνσης) ανάλογα με την ύλη που αντιστοιχεί στο ελληνικό Λύκειο σε κάθε τάξη.
Για κάθε τάξη τα θέματα είναι ταξινομημένα κατά αύξουσα χρονολογκή σειρά (2006 έως 2012) και κατά τύπο σχολείου ( π.χ. 2009, αφορά γενικό λύκειο, ενώ ΤΣ 2009, αφορά τεχνική σχολή). 
Από πλευράς εξεταζόμενης ύλης, σχεδόν όλα τα θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον έλληνα μαθητή της αντίστοιχης τάξης. Έχουν παραλειφθεί κάποια λίγα θέματα που είναι εκτός της ελληνικής διδακτέας ύλης (Κυματική-Φαινόμενο Young) και κάποια άλλα σχετικά με την ύλη Φυσικής της Γ' Λυκείου Γεν. Παιδείας, που είχαν δοθεί στα πρώτα χρόνια των εξετάσεων.
Το σύνολο των θεμάτων προέρχονται από την Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και μπορείτε να τα βρείτε, κατά έτος εξέτασης, στη διεύθυνση:
Στην ίδια διεύθυνση μπορείτε να βρείτε και τις απαντήσεις των θεμάτων.
Κλείνοντας αυτό το εισαγωγικό σημείωμα, θέλω να επισημάνω αυτό που είχα σημειώσει και στην προηγούμενη σχετική ανάρτηση.
Τα θέματα αυτών των εξετάσεων κουβαλάνε ένα διαφορετικό ποιοτικό χαρακτήρα από τα αντίστοιχα θέματα των ελληνικών εξετάσεων. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα δει ότι αρκετά από αυτά άπτονται εργαστηριακών θεμάτων, χωρίς να είναι εργαστηριακές ασκήσεις. Δηλαδή, η κατάλληλη εφαρμογή της σχετικής θεωρίας από το μαθητή, του δίνει τη δυνατότητα να επιλύσει την άσκηση. Εξάλλου, ας μη ξεχνάμε, ότι η ελληνική νομοθεσία για το περιεχόμενο των θεμάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, περιέχει πρόβλεψη για ερώτημα εργαστηριακού περιεχομένου στο 2ο ΘΕΜΑ. Βέβαια, κάποια θέματα για να απαντηθούν προϋποθέτουν την εκτέλεση σχετικής εργαστηριακής άσκησης.
Νομίζω, ότι η προσπάθεια λύσης τέτοιων θεμάτων, μπορούν να αποτελέσουν μέρος της προετοιμασίας ενός μαθητή.
Κάνοντας αριστερό κλικ στη διεύθυνση που δίνεται παρακάτω, μπορείτε να κατεβάσετε τα θέματα στον υπολογιστή σας και να τα ταξινομήσετε όπως εσείς θέλετε.

Θέματα Κύπρου - Α' ΛΥΚΕΙΟΥ
(Η ανάρτηση περιλαμβάνει μόνο θέματα για "Ορμή - Κρούσεις", που τώρα πλέον αποτελεί ύλη της Β' Λυκείου Γεν. Παιδείας).
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Θέματα Κύπρου - Β' ΛΥΚΕΙΟΥ (ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ)
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Θέματα Κύπρου - Β' ΛΥΚΕΙΟΥ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Θέματα Κύπρου - Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ

ΟΡΜΗ - ΚΡΟΥΣΕΙΣ
(τα θέματα που περιέχονται εδώ είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά της Α' ΛΥΚΕΙΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου