Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η Ιαπωνία μετατοπίστηκε, η μέρα μίκρυνε από το σεισμό των 8,9 βαθμών.


Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο Εγκέλαδος μετακίνησε το κεντρικό νησί της Ιαπωνίας κατά περίπου δυόμισι μέτρα, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με τη NASA, η μετατόπιση μάζας στην περιοχή του Ειρηνικού επιτάχυνε την περιστροφή της Γης και μίκρυνε τη διάρκεια της ημέρας κατά 1,6 μικροδευτερόλεπτα.

Η μεταβολή αυτή ήρθε να προστεθεί στα 1,26 μικροδευτερόλεπτα (εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου) κατά τα οποία είχε μικρύνει η μέρα λόγω του περυσινού σεισμού στη Χιλή, όπως δήλωσε ο γεωφυσικός της NASA Ρίτσαρντ Γκρος.
Ακόμα μεγαλύτερη ήταν επιτάχυνση της περιστροφής από το σεισμό των 9,1 βαθμών στη Σουμάτρα το 2004, ο οποίος μίκρυνε τη διάρκεια της μέρας κατά 6,8 μικροδευτερόλεπτα.

Οι αλλαγές αυτές προκαλούνται από μετατόπιση μεγάλης μάζας του γήινου φλοιού. Με τη σειρά της, αυτή η ανακατανομή της μάζας προκαλεί μετατόπιση του άξονα περιστροφής.

Στη δόνηση της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, ο άξoνας της Γης μετατοπίστηκε κατά περίπου δέκα εκατοστά.

Η ίδια η Ιαπωνία μετατοπίστηκε κατά περίπου 2,5 μέτρα, εκτίμησε χονδρικά ο Πολ Έρλε της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας (USGS). «Αυτός είναι ένας εύλογος αριθμός» δήλωσε ο σεισμολόγος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Περισσότερα...
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231099473
Από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου