Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2009

Γιατί ένα ακόμη blog;

Ασφαλώς όχι γιατί θέλω να κάνω άσκηση γραφής, ούτε για να γεμίσω τις ώρες της μοναξιάς μου!
Ο βασικός λόγος έχει να κάνει με το μοίρασμα μιας δουλειάς που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια ως καθηγητής, με άλλους συναδέλφους που έχουν παρόμοιες ανησυχίες.
Η δουλειά αυτή έχει σχέση με τον τρόπο παρουσίασης ενός μαθήματος Φυσικής μέσα στην τάξη με τη βοήθεια του PowerPoint.
Ασχολούμαι με αυτό το θέμα τα 3 τελευταία χρόνια και έχω ετοιμάσει σε παρουσιάσεις PowerPoint το σύνολο της ύλης που διδάσκεται σήμερα στο Γενικό Λύκειο.
Όλο το υλικό, παράλληλα με τη δημιουργία του, χρησιμοποιείτο στην τάξη αυτά τα χρόνια, ενώ συγχρόνως τροφοδοτείτο και ανανεωνόταν με καινούριο υλικό, παίρνοντας συνέχεια υπ' όψη μου τις αντιδράσεις των μαθητών μου.
Οφείλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν έχω ειδικές σπουδές στους υπολογιστές, πέρα από την εκπαίδευση στα βασικά της χρήσης ενός υπολογιστή. Σίγουρα, αυτό που έχει παίξει ρόλο είναι η προσωπική απασχόληση με αυτό το χρήσιμο εργαλείο για πάρα πολλές ώρες, κάτω από την ανοχή, αλλά και παρότρυνση της καλής μου συντρόφου, των δύο παιδιών μου και καλών φίλων.
Το σίγουρο είναι, ότι τώρα που ξεκίνησα, δεν θα κάνω πίσω. Αυτό σημαίνει πως, η δουλειά που θα παρουσιάζεται μέσα από αυτό το blog δεν θα θεωρείται τελειωμένη, αλλά συνεχώς και όποτε κρίνεται αναγκαίο θα ανανεώνεται, προσπαθώντας πάντα να παρουσιάζεται καλύτερη.
Ο τρόπος που θα "γεμίζει" το blog θα είναι με τη σταδιακή ανάρτηση έτοιμου υλικού γύρω από μαθήματα Φυσικής σε PowerPoint. Θα ακολουθήσει το ανέβασμα άλλων θεμάτων, όπως ασκήσεις, διαγωνίσματα, χρήσιμες συνδέσεις κλπ.
Τελικά, γιατί όλα αυτά; Όπως έγραψα νωρίτερα, επειδή μπορεί ένας (ή μία) συνάδελφος να βρει κάτι που θα ήθελε να το εντάξει στη δικιά του (της) διδασκαλία. Αλλά, όχι μόνο γι αυτό. Νομίζω, ότι το blog αυτό θα μπορούσε να γίνει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τους μαθητές και τις μαθήτριες μου και ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης των μαθημάτων μας, πέραν της σχολικής αίθουσας.
Επειδή μπορεί να θεωρηθώ πολυλογάς, σταματώ εδώ αυτό το σημείωμα γνωριμίας, τονίζοντας ότι, κάθε τι σε αυτό το blog θα μπορεί να είναι υπό συνεχή αλλαγή. Γι αυτό, κάθε παρατήρηση για το περιεχόμενο, θα παίρνεται οπωσδήποτε υπόψη. Μερκούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου