Ο Γαλιλαίος μπροστά στην Ιερά Εξέταση (πίνακας του Cristiano Banti - 1857) |
Σαν σήμερα 31 Οκτωβρίου 1992, έπειτα από 359 χρόνια, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' διόρθωσε ένα από τα πολλά διαβόητα λάθη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ύστερα από 13 χρόνια έρευνας, ο Πάπας δέχτηκε εισήγηση της επιτροπής για τις ιστορικές επιστημονικές και θεολογικές μελέτες που έκρινε ότι ο Γαλιλαίος δεν είναι ένοχος. Ο ίδιος ο Πάπας με την Παπική Ακαδημία Επιστημών έκριναν ότι έπρεπε να παρθεί αυτή η απόφαση.
"Τα υποκείμενα προβλήματα αυτής της υπόθεσης αφορούν τόσο τη φύση της επιστήμης όσο και το μήνυμα της πίστης", σημείωσε ο Πάπας. "Μια μέρα όλοι μπορεί να βρεθούμε σε μια παρόμοια κατάσταση, η οποία θα απαιτήσει από τις δύο πλευρές να έχουν επίγνωση του πεδίου και των ορίων των δικών τους αρμοδιοτήτων".
Ο Γαλιλαίος μπροστά στην Ιερά Εξέταση (πίνακας του Joseph-Nicolas Robert-Fleury, Μουσείο Λουξεμβούργου). |
Η ενοχή του Γαλιλαίου είχε αποφασιστεί το 1633 από την Ιερά Εξέταση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και είχε να κάνει με τις απόψεις του Γαλιλαίου ότι η η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο. Σε ηλικία 69 ετών τότε, ο Γαλιλαίος είχε αναγκαστεί να αναθεωρήσει, να μετανοήσει και να περάσει τα 8 τελευταία χρόνια της ζωής του σε κατ' οίκον περιορισμό.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι κληρικοί δικαστές του Γαλιλαίου ενήργησαν με καλή πίστη, αλλά απέρριψαν τις θεωρίες του επειδή ήταν "ανίκανοι να ξεχωρίσουν την πίστη από μια παλαιά άποψη της κοσμολογίας" – κατά την Βίβλο, το όραμα της Γης ως το κέντρο του σύμπαντος. "Ο Θεός δημιούργησε την Γη από την αρχή, για να μην μετακινηθεί ποτέ", λέει ένας στίχος της Βίβλου που έρχεται σε αντίθεση με την πρωτοποριακή αντίληψη του Γαλιλαίου ότι η Γη γυρίζει καθημερινά στον άξονά της και κάνει ένα ετήσιο ταξίδι γύρω από τον Ήλιο.
Η δίκη του Γαλιλαίου (Ιταλική Σχολή). |
"Αυτό το υποκειμενικό σφάλμα κρίσης, τόσο σαφές για εμάς σήμερα, τους οδήγησε σ' ένα πειθαρχικό μέτρο από το οποίο ο Γαλιλαίος υπέφερε πολύ. Αυτά τα λάθη πρέπει να αναγνωρίζονται ειλικρινά, καθώς εσείς, Άγιε Πατέρα, έχετε ζητήσει", δήλωσε στον Πάπα ο Καρδινάλιος Paul Poupard, πρόεδρος της επιτροπής.
Η Εκκλησία χρειάστηκε δύο αιώνες για να αντιμετωπίσει τις ιδέες του Γαλιλαίου. Το έργο του Γαλιλαίου "Διάλογος" (1632) παρέμεινε στον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων μέχρι το 1835. Τόσο ο Πάπας Ιωάννης Παύλος όσο και η ερευνητική επιτροπή προσέφεραν ελλιπείς εξηγήσεις για τον Γαλιλαίο τα τελευταία χρόνια, μέχρι που ανακοινώθηκε το τελικό συμπέρασμα το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 1992.
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος είπε ότι η υπόθεση ήταν σημαντική γι' αυτόν, διότι κατά τη διάρκεια των αιώνων έγινε "το σύμβολο της υποτιθέμενης απόρριψης της επιστημονικής προόδου από την Εκκλησία ή του δογματικού σκοταδισμού εναντίον της ελεύθερης αναζήτησης αλήθειας".
Ο Ιωάννης Παύλος είπε με θλίψη ότι η καταδίκη του Γαλιλαίου οδήγησε πολλούς επιστήμονες να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε "ασυμβατότητα, από τη μία μεταξύ του πνεύματος της επιστήμης και των κανόνων της έρευνας και από την άλλη της χριστιανικής πίστης".
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος. |
Κλείνοντας ο Πάπας τις δηλώσεις του είπε: "Μια τραγική αμοιβαία αντιπαράθεση έχει ερμηνευθεί ως η αντανάκλαση μιας θεμελιώδους αντιπολίτευσης μεταξύ επιστήμης και πίστης. Οι διασαφηνίσεις που προσφέρονται από πρόσφατες ιστορικές μελέτες μάς επιτρέπουν να δηλώσουμε ότι αυτή η θλιβερή παρεξήγηση τώρα ανήκει στο παρελθόν".
- "Galileo and the Vatican" Βιβλίο 300 σελίδων στα ισπανικά και ιταλικά, γραμμένο το 2009 από τους Mario Artigas και Msgr. Melchor Sanchez de Toca (εκδότης Marcianum Press).