Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα...1992 ο Πάπας άρει την καταδίκη του Γαλιλαίου.


 "Ο Γαλιλαίος μπροστά στην Ιερά Εξέταση" ένας πίνακας του 19ου αιώνα από τον Joseph-Nicolas Robert-Fleury, στο Μουσείο του Λουξεμβούργου.

Σαν σήμερα 31 Οκτωβρίου 1992, έπειτα από 359 χρόνια, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' διορθώνει ένα από τα πολλά διαβόητα λάθη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. 
Ύστερα από 13 χρόνια έρευνας, ο Πάπας δέχτηκε εισήγηση της επιτροπής για τις ιστορικές επιστημονικές και θεολογικές μελέτες που έκρινε ότι ο Γαλιλαίος δεν είναι ένοχος. Ο ίδιος ο Πάπας με την Παπική Ακαδημία Επιστημών έκριναν ότι έπρεπε να παρθεί αυτή η απόφαση. Η ενοχή του Γαλιλαίου είχε αποφασιστεί το 1633 από την Ιερά Εξέταση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και είχε να κάνει με τις απόψεις του Γαλιλαίου ότι η η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο. Σε ηλικία 69 ετών τότε, ο Γαλιλαίος είχε αναγκαστεί να αναθεωρήσει, να μετανοήσει και να περάσει τα 8 τελευταία χρόνια της ζωής του σε κατ' οίκον περιορισμό.

Πηγή: Today in Science History

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα...1998 ο John Glenn γίνεται ο γηραιότερος αστροναύτης στο διάστημα.



Σαν σήμερα στις 29 Οκτωβρίου 1998 ο γερουσιαστής από το Ohio των ΗΠΑ John Herschel Glenn,Jr ξεκινά το ταξίδι του στο διάστημα με το διαστημικό λεωφορείο Discovery (αποστολή STS-95), σε ηλικία 77 ετών. Έτσι, γίνεται ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα, ρεκόρ που το κατέχει και σήμερα.
Βέβαια, ο John Glenn δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Στις 20 Φεβρουαρίου του 1962 ήταν ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που πέταξε σε τροχιά γύρω από τη Γη μέσα σε μια κάψουλα με διαστάσεις μόλις 9x7 πόδια (3,15χ2,45 μέτρα). Πραγματοποίησε τρεις τροχιές γύρω από τη Γη, μέσα στο θαλαμίσκο Friendship 7 (Φιλία 7) του προγράμματος Mercury. Τότε η πτήση του διήρκεσε 4 ώρες, 55 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα. 
Η πτήση του Discovery επέστρεψε στις 7 Νοεμβρίου 1998, έχοντας κάνει 134 περιφορές της Γης, σε διάστημα 213 ωρών και 44 λεπτών.
Ο λόγος αυτής της πτήσης του Glenn ήταν προκειμένου να μελετηθεί η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην εξέλιξη της ηλικίας του ανθρώπου και τις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Σήμερα...2015 αλλάζει η ώρα.



Σήμερα 25 Οκτωβρίου 2015 άλλαξε η θερινή ώρα σε χειμερινή. Στις 4 πμ τοποθετήσαμε "τους δείκτες" των ρολογιών μας μία ώρα πίσω, σε 3 πμ. Στην πραγματικότητα αυτό που κάναμε είναι να επαναφέρουμε τα ρολόγια στην κανονική "ηλιακή" ώρα. Η θερινή ώρα, που ίσχυε φέτος από τις 29 Μαρτίου 2015, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένας τρόπος που σκέφτηκε ο άνθρωπος για να εξοικονομήσει ενέργεια.
Στην Ελλάδα, όπως και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μέτρο αλλαγής της ώρας εφαρμόζεται ανελλιπώς από το 1975. Είχαν προηγηθεί αποσπασματικά κάποιες προσπάθειες από τη δεκαετία του '30.
Η επόμενη αλλαγή ώρας θα είναι στις 27 Μαρτίου 2016.

Πηγή: coolweb.gr

Σαν σήμερα...1955 ο πρώτος οικιακός φούρνος μικροκυμάτων.



Σαν σήμερα στις 25 Οκτωβρίου 1955 πουλήθηκε ο πρώτος οικιακός φούρνος μικροκυμάτων από την Tappan. Όπως φαίνεται και στη διαφημιστική φωτογραφία παραπάνω, το μέγεθός του ήταν περίπου σαν αυτό ενός σημερινού φούρνου ηλεκτρικής κουζίνας. Η τιμή του πρώτου εμπορικού φούρνου μικροκυμάτων ήταν 1295 $ (σημερινά περίπου 10500 $).
Όμως, ο πρώτος στον κόσμο φούρνος μικροκυμάτων είχε παρουσιαστεί το 1947 από την εταιρία Raytheon με την ονομασία Radarange, είχε μέγεθος σημερινού μεγάλου ηλεκτρικού ψυγείου, τιμή 2000 $ - 3000 $ και είχε τοποθετηθεί δοκιμαστικά σ' ένα εστιατόριο της Βοστώνης. 
Η εταιρία Raytheon κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο παρήγε πολεμικό υλικό για τις ένοπλες δυνάμεις και εφοδίαζε με συστήματα radar τους Άγγλους για την αναγνώριση των γερμανικών αεροπλάνων. Εφευρέτης του φούρνου μικροκυμάτων ήταν ο Percy LeBaron Spencerένας αυτοδίδακτος μηχανικός της Raytheon ο οποίος εργαζόμενος κοντά σε συσκευές που παρήγαν μικροκύματα παρατήρησε ότι ένα ζαχαρωτό που είχε στην τσέπη του έλιωσε. Η παρατήρηση του Spencer αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για τον ίδιο και τη Raytheon. Έτσι, το πρώτο φαγητό που ψήθηκε με το φούρνο μικροκυμάτων του Spencer ήταν ποπ-κορν, ενώ το δεύτερο ένα αβγό, που μάλιστα έσκασε στα μούτρα ενός από τους πειραματιστές.
Η αρχική τιμή του φούρνου ήταν για τους καταναλωτές πολύ μεγάλη, γι'αυτό και οι πωλήσεις του προϊόντος ήταν μικρές.
Αργότερα το 1967, η Raytheon μέσω της θυγατρικής της Amana παρουσίασε ένα καινούριο μοντέλο με μόλις 495 $, ένα προϊόν που τράβηξε το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Έτσι, οι πωλήσεις των φούρνων μικροκυμάτων πήραν την ανιούσα με τα γνωστά αποτελέσματα στα τελευταία 40 χρόνια.

Πηγή: Today in Science History

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα...1998 εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο Deep Space 1.



Σαν σήμερα στις 24 Οκτωβρίου 1998 εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο Deep Space 1 από το Ακρωτήριο Canaveral, Florida, ΗΠΑ.
Η κύρια αποστολή του διαστημοπλοίου ήταν να δοκιμαστούν για πρώτη φορά στο διάστημα 12 προηγμένες τεχνολογίες υψηλού κινδύνου. Η πρώτη από αυτές ήταν η δοκιμή ιοντικής προώθησης (Electrostatic ion thruster). Το είδος αυτής της μηχανής χρησιμοποιεί ως καύσιμο αέριο Ξένον που βομβαρδίζεται με ηλεκτρόνια.
Μια άλλη τεχνολογία ήταν η Autonav, ένα αυτόνομο σύστημα πλοήγησης σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να απαιτούνται λιγότερες παρεμβάσεις από το κέντρο ελέγχου στη Γη.
Άλλες καινούριες τεχνολογίες ήταν: 
  •  Remote Agent, ένα έξυπνο λογισμικό αυτοεπιδιόρθωσης,
  •  SDST (Small, Deep-Space Transponder), ένα ραδιοσύστημα πολύ μικρού μεγέθους,
  •  MICAS (Miniature Integrated Camera And Spectrometer), 
  •  PEPE (Plasma Experiment for Planetary Exploration),
  •  SCARLET (Solar Concentrator Array of Refractive Linear Element Technologies) κλπ.
Η αποστολή είχε εξαιρετικά αποτελέσματα και μάλιστα η πτήση πήρε παράταση προκειμένου το διαστημόπλοιο να συναντήσει τον κομήτη Borrelly, απ' όπου κατάφερε να πάρει εξαιρετικές φωτογραφίες και να συλλέξει νέα δεδομένα για τους κομήτες. 
Το διαστημικό σκάφος αποσύρθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2001.  

Σαν σήμερα...1804 γεννήθηκε ο Wilhelm Eduard Weber.



Σαν σήμερα στις 24 Οκτωβρίου 1804 γεννήθηκε ο Wilhelm Eduard Weber στο Wittenberg, Γερμανία.
Προς τιμήν του η μονάδα μέτρησης της μαγνητικής ροής στο σύστημα SI έχει πάρει το όνομά του (1 Weber).
Ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του στη Φυσική στο πανεπιστήμιο Martin Luther στη Halle-Wittenberg
Το 1831, σε ηλικία μόλις 27 ετών, προσελήφθη ως καθηγητής Φυσικής από το πανεπιστήμιο του Göttingen, Γερμανία, με υπόδειξη του Gauss.
Διακρίθηκε στον πειραματικό τομέα με τις σημαντικότερες έρευνές του να δημοσιεύονται μεταξύ του 1825 και 1838. Το 1833 σε συνεργασία με τον Gauss κατασκεύασε τον πρώτο ηλεκτρομαγνητικό τηλέγραφο με τον οποίο συνέδεσε το αστεροσκοπείο με το ινστιτούτο φυσικής του Göttingen. Κατά την διάρκεια του 1864 δημοσίευσε το έργο του Electrodynamic Proportional Measures το οποίο περιείχε ένα πλήρες σύστημα μονάδων μέτρησης πάνω στον ηλεκτρισμό.
Πέθανε στον κήπο του σπιτιού του στο Göttingen, στις 23 Ιουνίου 1891 σε ηλικία 87 ετών.

Πηγή: Today in Science History

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα...1873 γεννήθηκε ο William David Coolidge.


Έχοντας στα χέρια του ένα σωλήνα
ακτίνων Χ που φέρει το όνομά του.

Σαν σήμερα στις 23 Οκτωβρίου 1873 γεννήθηκε ο William David Coolidge στο Hudson της Μασσαχουσέτης, ΗΠΑ. 
Το 1913, δουλεύοντας στο ερευνητικό εργαστήριο της General Electric, κατασκεύασε το "σωλήνα Coolidge", ένα σωλήνα ακτίνων Χ με βελτιωμένη κάθοδο για χρήση σε μηχανήματα ακτίνων Χ, που επιτρέπει την καλύτερη απεικόνιση όγκων και δύσκολων ανατομικά σχηματισμών. Στα επόμενα χρόνια εξέλιξε ακόμη περισσότερο την εφεύρεσή του, αλλά το 1928 δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η πατέντα που είχε πάρει το 1913 δεν αφορούσε πρωτότυπη εφεύρεση. 
Το 1932 έγινε διευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου της General Electric και το 1940 αντιπρόεδρος της εταιρίας.
Πέθανε στις 3 Φεβρουαρίου του 1975 σε ηλικία 102 ετών στο Schenectady της Νέας Υόρκης.


Σαν σήμερα...1905 γεννήθηκε ο Felix Bloch.


Στο εργαστήριο.

Σαν σήμερα στις 23 Οκτωβρίου 1905 γεννήθηκε ο φυσικός Felix Bloch στη Ζυρίχη, Ελβετία. Υπήρξε ο πρώτος γενικός διευθυντής του CERN την περίοδο 1954-1955.
Το 1927 αποφοίτησε από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, έχοντας παράλληλα παρακολουθήσει σεμινάρια των Peter Debye, Hermann Weyl και Erwin Schrödinger. Το 1928 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, με τον Werner HeisenbergΗ διδακτορική διατριβή του αφορούσε την κβαντική θεωρία των στερεών, χρησιμοποιώντας τα κύματα Bloch για να περιγράψει τα ηλεκτρόνια.
Το 1934 έφτασε στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ΗΠΑ, για ν' αποφύγει τους διωγμούς του Χίτλερ κατά των Εβραίων.
Το 1939 πολιτογραφήθηκε πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε στο πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ στο Los Alamos National Laboratory, πριν παραιτηθεί για να συμμετάσχει στις έρευνες πάνω στο ραντάρ, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Το 1952, μοιράστηκε με τον Edward Mills Purcell το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για «την ανάπτυξη νέων τρόπων και μεθόδων για τις πυρηνικές μαγνητικές μετρήσεις ακριβείας».
Απεβίωσε στις 10 Σεπτεμβρίου 1983, σε ηλικία 78 ετών στη Ζυρίχη, Ελβετία.

Σύντομη βιογραφία του Felix Bloch  ΕΔΩ.

Πηγή: Today in Science History

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

35 Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής στην Απλή Αρμονική Ταλάντωση με το πρόγραμμα Hot Potatoes.



Φυσική Γ' Λυκείου Θετικού Προσανατολισμού 

Από σήμερα οι αναρτήσεις με το πρόγραμμα Hot Potatoes αποκτούν  ΧΡΩΜΑ  μετά από γόνιμη παρέμβαση του καλού συναδέλφου Βασίλη Δουκατζή.

Μπορείτε να δείτε και ν' ασχοληθείτε με τις 35 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για την Απλή Αρμονική Ταλάντωση κάνοντας αριστερό κλικ  ΕΔΩ

Σαν σήμερα...1881 γεννήθηκε ο Clinton Joseph Davisson.




Σαν σήμερα στις 22 Οκτωβρίου 1881 γεννήθηκε ο Clinton Joseph Davisson, στο Bloomington, Illinois, ΗΠΑ. 
Ήταν Αμερικανός φυσικός που το 1937 μοιράστηκε το Nobel Φυσικής με τον Άγγλο George P. ThomsonΟ Davisson και ο Thomson, δουλεύοντας χωριστά  ανακάλυψαν ότι "τα ηλεκτρόνια παρουσιάζουν περίθλαση όπως τα κύματα του φωτός" επιβεβαιώνοντας την άποψη του Louis de Broglie ότι τα ηλεκτρόνια συμπεριφέρονται ως κύματα και ως σωματίδια. 
Το 1902 ξεκίνησε τις σπουδές του με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Chicago, ΗΠΑ, τις οποίες και ολοκλήρωσε με αρκετές διακοπές το 1908. Το 1911 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο Princeton με την επίβλεψη του καθηγητή Owen Richardson. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την αδελφή του Richardson.
Η έρευνα του Davisson είχε ξεκινήσει το 1919 και κατέληξε με επιτυχία στην ανακάλυψή του το 1927. 
Δούλεψε 29 χρόνια, μέχρι το 1946, στην Western Electric Company. Στη συνέχεια εργάστηκε ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο Virginia μέχρι το 1954. 
Απεβίωσε την 1η Φεβρουαρίου 1958 σε ηλικία 77 ετών στη Charlottesville, Virginia.

Βιογραφία και εργογραφία του Clinton Joseph Davisson από τον Mervin J. Kelly  ΕΔΩ.

Πηγή: Today in Science History

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα...1983 τελευταίος ορισμός της μονάδας μέτρησης μήκους 1 m.



Σαν σήμερα στις 21 Οκτωβρίου 1983, η 17η συνάντηση του διεθνούς σώματος της Conférence Générale des Poids et Mesures (GCPM) (Γενική Διάσκεψη Μέτρων και Σταθμών) συνήλθε στη Sèvres και αποφάσισε τον επαναπροσδιορισμό της μονάδας μέτρησης του μήκους 1 μέτρο (1m) για μεγαλύτερη ακρίβεια.  
Συγκεκριμένα, όρισε ως 1m την απόσταση που διανύει το φως στο κενό σε χρόνο 1/299.792.458 του δευτερολέπτου. Ο ορισμός αυτός αντικατέστησε τον προηγούμενο που είχε δοθεί στις 14 Οκτωβρίου 1960 από την 11η συνάντηση της GCPM και στηριζόταν στην ισότητα του 1m με 1.650.763,73 μήκη κύματος της πορτοκαλί-κόκκινης φασματικής γραμμής του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος του ισοτόπου Kr-86 στο κενό

Σύντομη ιστορία της εξέλιξης των συστημάτων μετρολογίας  ΕΔΩ.

Πηγή: Today in Science History

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Μου άρεσε...



Με συγκλόνισε η σημερινή φωτογραφία της 1ης σελίδας σΤΑ ΝΕΑ
Δείτε το ίδιο θέμα και στο in.gr  ΕΔΩ.

Σαν σήμερα...1891 γεννιέται ο Sir James Chadwick.



Σαν σήμερα στις 20 Οκτωβρίου 1891 γεννήθηκε ο James Chadwick στο Bollington, Cheshire, Μ. Βρετανία.
Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Manchester υπό την επίβλεψη του Ernest Rutherford. Το 1913 με υποτροφία πήγε στο Βερολίνο να μελετήσει την ακτινοβολία β υπό την επίβλεψη του Hans Geiger. Όμως, με το ξέσπασμα του 1ου παγκοσμίου πολέμου συνελήφθη από τους Γερμανούς και κλείστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ruhleben για τα επόμενα 4 χρόνια.
Μετά την απελευθέρωσή του και την επιστροφή στην Αγγλία, πήρε το διδακτορικό του από το Gonville και Caius College, Cambridge υπό την επίβλεψη και πάλι του Rutherford, με τον οποίο δούλεψε τα επόμενα 10 χρόνια στο εργαστήριο CavendishCambridge.
To 1935 πήρε το βραβείο Nobel για την ανακάλυψη του νετρονίου που είχε κάνει το 1932.
Το 1935 επίσης άφησε το εργαστήριο Cavendish και πήγε ως καθηγητής Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Το 1939, πρώτο χρόνο του 2ου παγκοσμίου πολέμου, του ζητήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση να εργαστεί για την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Το καλοκαίρι του 1941 παρέδωσε μια σύντομη αναφορά του γι' αυτό το θέμα όπου υποστήριζε ότι ήταν δυνατόν να φτιαχτεί η ατομική βόμβα. Το 1943 μετέβη στις ΗΠΑ για να μετάσχει στην υλοποίηση του προγράμματος Manhattan, ως επικεφαλής της Βρετανικής ομάδας επιστημόνων. Στις 16 Ιουλίου 1945 ήταν παρών στην πρώτη δοκιμαστική έκρηξη της ατομικής βόμβας.
Απεβίωσε στις 24 Ιουλίου 1974 στο Cambridge σε ηλικία 83 ετών.

Πηγή: Today in Science History

Σαν σήμερα...1984 πεθαίνει ο Paul Dirac.


Στα νιάτα του...


και περασμένα τα 80 πλέον. 
Σαν σήμερα στις 20 Οκτωβρίου 1984 πέθανε ο Paul Adrien Maurice Dirac στο Tallahassee, Florida, ΗΠΑ, σε ηλικία 82 ετών. Ήταν Άγγλος θεωρητικός φυσικός, γεννημένος στο Bristol, Μ. Βρετανία, στις 8 Αυγούστου 1902.
Κατείχε την έδρα Lucasian Professor of Mathematics στο πανεπιστήμιο του Cambridge, ενώ πέρασε την τελευταία δεκαετία της ζωής του στο Florida State University, Φλόριντα, ΗΠΑ.
Το 1933 μοιράστηκε το Nobel Φυσικής με τον Erwin Schrödinger "για την ανακάλυψη νέων παραγωγικών μορφών της ατομικής θεωρίας" σε ηλικία μόλις 31 ετών.
Οι φίλοι και οι συνάδελφοί του τον θεωρούσαν ασυνήθιστο χαρακτήρα. Ο Αϊνστάιν είχε πει χαρακτηριστικά: "Αυτή η εξισορρόπηση (που προκαλεί ζαλάδα) μεταξύ ιδιοφυίας και τρέλας είναι απαίσια".
Στο χώρο της Φυσικής θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του 20ου αιώνα με τις εργασίες του να είναι γύρω από τη θεμελίωση της κβαντικής μηχανικής και της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής. Διατύπωσε την εξίσωση Dirac που περιγράφει τη συμπεριφορά των φερμιονίων και πρόβλεψε την ύπαρξη αντιύλης.

Βρείτε ΕΔΩ ιστορίες και φωτογραφίες για τον Dirac.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

30 ερωτήσεις Σωστού - Λάθους στην Απλή Αρμονική Ταλάντωση με το πρόγραμμα Hot Potatoes.



Φυσική Γ' Λυκείου Θετικού Προσανατολισμού

Μπορείτε να δείτε την ανάρτηση με τις 30 ερωτήσεις Σωστού - Λάθους  ΕΔΩ.

Σαν σήμερα...1937 πεθαίνει ο Sir Ernest Rutherford.


Ο Rutherfornt το 1905 στο πανεπιστήμιο McGill.

Σαν σήμερα 19 Οκτωβρίου 1937, σε ηλικία 66 ετών πέθανε στο Cambridge, Μεγ. Βρετανία, ο Ernest Rutherford. Είχε γεννηθεί στις 30 Αυγούστου 1871 στο Brightwater, Νέα Ζηλανδία, από Βρετανούς μετανάστες που ήταν αγρότες. Το 1895 πήρε bachelors degree στη Χημεία και Γεωλογία από το κολέγιο Canterbury, Ν. Ζηλανδία. Στη συνέχεια με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στο εργαστήριο του J. J. Thomson στο Cambridge, Μ. Βρετανία.
Δίδαξε στα πανεπιστήμια McGill στο Μόντρεαλ, Καναδάς, στο Μάντσεστερ, Μ. Βρετανία και κατέληξε στο Cambridge, παίρνοντας τη θέση του J. J. Thomson μετά τη συνταξιοδότησή του, στο εργαστήριο πειραματικής Φυσικής Cavendish
Θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους πειραματικούς φυσικούς. "Ποτέ δεν είχα άλλο φοιτητή με τον ενθουσιασμό και την ικανότητα για πρωτότυπη έρευνα από τον κ. Ράδερφορντ" είχε πει ο J. J. Thomson.
Όμως, το 1908 πήρε το Nobel στη Χημεία για την εργασία του σχετικά με την δομή του ατόμου που είχε κάνει στο πανεπιστήμιο McGill κι ενώ είχε ήδη πάρει θέση καθηγητή Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ από το 1907.
Έγινε διάσημος για το "πλανητικό" μοντέλο της δομής του ατόμου που πρότεινε το 1909, μετά το περίφημο πείραμα βομβαρδισμού με ηλεκτρόνια ενός λεπτού φύλλου χρυσού, με τη βοήθεια των συνεργατών του Hans Geiger και Ernest Marsden.
Ο Ράδερφορντ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που μεταστοιχείωσε ένα χημικό στοιχείο σε ένα άλλο. Συγκεκριμένα μετέτρεψε άζωτο σε οξυγόνο βομβαρδίζοντας σε κύκλοτρο πυρήνες αζώτου με ακτίνες α. Ήταν αυτός που ανακάλυψε και ονόμασε τις ακτινοβολίες α, β, γ, ενώ πιστοποίησε ότι οι ακτίνες α είναι πυρήνες του στοιχείου ήλιον. Ακόμη, είχε προβλέψει την ύπαρξη νετρονίων στα άτομα, κάτι που επαληθεύτηκε το 1932 με την ανακάλυψη του νετρονίου από τον Τζέιμς Τσάντγουικ.
Πέθανε σε νοσοκομείο κατά την διάρκεια μιας εγχείρησης η οποία καθυστέρησε γιατί, σύμφωνα με το αγγλικό πρωτόκολλο της εποχής, ως ανώτατος καθηγητής θα έπρεπε να εγχειριστεί από έναν ομότιμό του γιατρό, κάτι που καθυστέρησε την επέμβαση!

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Απλή Αρμονική Ταλάντωση (pps)



Φυσική Γ' Λυκείου Θετικού Προσανατολισμού

Για να δείτε και να κατεβάσετε την ανάρτηση pps πατήστε  ΕΔΩ.

Σαν σήμερα...1931 πεθαίνει ο Thomas Alva Edison.



Σαν σήμερα, 18 Οκτωβρίου 1931, πεθαίνει στο New Jersey, ΗΠΑ, ο Thomas Alva Edison Αμερικανός εφευρέτης και επιχειρηματίας. Όμως, δεν ήταν κάποιος τυχαίος εφευρέτης ή επιχειρηματίας. Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, ο φωνόγραφος, το μικρόφωνο, ένα σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μόνο μερικές από τις 1093 εφευρέσεις που είχαν κατοχυρωθεί στο όνομά του με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και επρόκειτο είτε για πρωτότυπες κατασκευές, είτε για βελτιώσεις υπαρχόντων. Ως επιχειρηματίας ήταν αυτός που έφτιαξε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το οποίο τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη  και αργότερα εξελίχτηκε στον επιχειρηματικό κολοσσό με το όνομα General Electric 
Ο Thomas Edison γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1847 στο Milan του Οχάιο, ΗΠΑ. Στη ζωή του αναγκάστηκε να εργαστεί από τα 12 χρόνια του, λόγω οικονομικής δυσκολίας της οικογένειάς του, κάτι που συνετέλεσε στη διαμόρφωση της επιχειρηματικής του εξέλιξης. 
Και κάτι που "συνδέει "εμένα με τον Έντισον. 
Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο είναι το εξώφυλλο ενός βιβλίου για τη ζωή του Έντισον. Ήμουν 14 χρονών στη Β' Γυμνασίου και αυτό το βιβλίο θα ήταν το δεύτερο κανονικό βιβλίο  που θ' αγόραζα στη ζωή μου με το στερημένο χαρτζιλίκι μου. Είχα δει το βιβλίο στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου "ΚΟΡΑΗΣ", στην Υμητού στο Παγκράτι. Έκανε 10 δραχμές και είχα αποφασίσει να το αγοράσω. Το κατάφερα ένα σούρουπο Τετάρτης, όταν με αγωνία έδωσα το ποσό στο ένα από τα δύο αδέλφια που είχαν το βιβλιοπωλείο κι αυτός αφού το τύλιξε με επιμέλεια, μου το έδωσε. Θυμάμαι τον εαυτό μου να γυρίζει στο σπίτι, στη Φιλολάου, περήφανος που το είχα καταφέρει! 

Σαν σήμερα...1955 το αντιπρωτόνιο ανακαλύπτεται στο Berkeley University.


Ανακοίνωση στον χώρο του εργαστηρίου κατά την διάρκεια της εξέλιξης του πειράματος ανίχνευσης των αντιπρωτονίων. Αναφέρει την ανίχνευση 38 αρνητικά φορτισμένων σωματιδίων με μάζα 1840 φορές τη μάζα του ηλεκτρονίου.

Σαν σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 1955 επιβεβαιώθηκε πειραματικά, η πρόβλεψη που είχε κάνει ο Paul Dirac από το 1933, για την ύπαρξη του αντιπρωτονίου, δηλαδή ενός υποατομικού σωματιδίου αντιύλης με τα χαρακτηριστικά του πρωτονίου, αλλά αρνητικό φορτίο. Η ανακάλυψη έγινε στα εργαστήρια του πανεπιστημίου της  Καλιφόρνιας  Berkeley, ΗΠΑ, από τον Emilio Segrè και τον Owen Chamberlain με τη βοήθεια του επιταχυντή Bevatron, που είχε αρχίσει ήδη να λειτουργεί στο Berkeley από το 1954. 4 χρόνια αργότερα, το 1959, οι δύο επιστήμονες πήραν το βραβείο Nobel γι' αυτή την ανακάλυψή τους. 
Αξίζει ν' αναφερθεί ότι στην ομάδα των δύο καθηγητών συμμετείχε ως μεταπτυχιακός φοιτητής και ένας Έλληνας επιστήμονας, ο Tom Ypsilantis, του οποίου η συμβολή στην ανακάλυψη του αντιπρωτονίου ήταν σημαντική.   

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα...1956 εγκαινιάζεται στη Μεγ. Βρετανία ο πρώτος πυρηνικός σταθμός για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Ένας τεράστιος μετρητής δείχνει το ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας 
που μπήκε για πρώτη φορά στο εθνικό δίκτυο διανομής της Βρετανίας.

Σαν σήμερα 17 Οκτωβρίου του 1956, στις 1.16 μμ η βασίλισσα Ελισάβετ Β' τράβηξε το μοχλό και έστειλε τις πρώτες kWh ενέργειας στο εθνικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας, εγκαινιάζοντας τον πρώτο εμπορικό πυρηνικό αντιδραστήρα στον κόσμο. Αυτό συνέβη στο Windscale, Μεγ. Βρετανία, όπου από το 1950 είχε ξεκινήσει η κατασκευή της εγκατάστασης Calder Hall (αργότερα Sellafield) με 4 αντιδραστήρες που μπορούσαν να προσφέρουν ηλεκτρική ισχύ 194 MW σε πλήρη λειτουργία. Είχε σχεδιαστεί να λειτουργήσει για 20 χρόνια, αλλά τελικά έκλεισε το 2003 μετά από 47 χρόνια λειτουργίας! 
Η τεχνολογία αυτού του σταθμού χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή 11 ακόμη παρόμοιων σταθμών παραγωγής ενέργειας μέχρι το 1965. 
Στις 10 Οκτωβρίου 1957 συνέβη το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στη Βρετανία, στο σταθμό 1 του Calder Hall. Η φωτιά στον πυρηνικό αντιδραστήρα κράτησε 3 μέρες με αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά ραδιενέργειας στη Βρετανία και την Ευρώπη. 

Πηγή: Today in Science History

Σαν σήμερα...1887 πέθανε ο Gustav Robert Kirchhoff.



Σαν σήμερα πέθανε ο Gustav Robert Kirchhoff στο Βερολίνο, Γερμανία, σε ηλικία 63 ετών. Είχε γεννηθεί στις 12 Μαρτίου 1824 στο Königsberg της άλλοτε Πρωσίας, σημερινό Καλίνινγκραντ, Ρωσία.
Οι γονείς του είχαν έντονα πατριωτικά αισθήματα και θεωρούσαν ότι μπορεί κάποιος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Πρωσικό κράτος από τη θέση του πανεπιστημιακού καθηγητή. Έτσι φρόντισαν ο Γκούσταβ να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Το 1842 μπήκε στο πανεπιστήμιο του Κένιγκσμπεργκ (Albertus Universität von Königsberg), από το οποίο αποφοίτησε το 1847.
Κατά την περίοδο 1843 – 1846 παρακολούθησε το σεμινάριο μαθηματικών και φυσικής των Φραντς Νόιμαν (Franz Neumann) και Καρλ Γιακόμπι (Carl Jacobi), το οποίο είχαν καθιερώσει από το 1833. Ο Νόιμαν είχε ιδιαίτερη επιρροή στον Κίρχοφ. Ο Νόιμαν είχε ασχοληθεί με τη μαθηματική φυσική και την εποχή που μπήκε ο Κίρχοφ στο πανεπιστήμιο, είχε αρχίσει να ασχολείται με το θέμα της ηλεκτρικής επαγωγής. Μάλιστα δημοσίευσε την πρώτη από τις δύο σημαντικότερες εργασίες του στο θέμα αυτό το 1845. Τον ίδιο χρόνο ο Κίρχοφ παρουσίασε την δική του εργασία πάνω στο ηλεκτρικό ρεύμα, διατυπώνοντας τους νόμους που έμειναν γνωστοί ως κανόνες του Κίρχοφ. Μέσω των κανόνων αυτών μπορούν να υπολογιστούν οι εντάσεις των ρευμάτων, τα δυναμικά και οι αντιστάσεις που εμφανίζονται σε ηλεκτρικά κυκλώματα με πολλαπλούς κόμβους.
Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται στην αποδοτική συνεργασία του Κίρχοφ με τον Robert Bunsen στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (Heidelberg) για τη θεμελίωση της φασματικής ανάλυσης.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα...1964 η Κίνα πυροδοτεί την πρώτη της ατομική βόμβα.



Σαν σήμερα στις 16 Οκτωβρίου 1964, η Κίνα πυροδότησε την πρώτη της ατομική βόμβα και έγινε η 5η χώρα με πυρηνικά όπλα μετά από τις ΗΠΑ (1945), Σοβιετική Ένωση (1949), Μεγάλη Βρετανία (1953) και Γαλλία (1960)
Η έκρηξη έγινε στο κέντρο δοκιμών ατομικών όπλων της Κίνας, στο Lop Nur. Lop Nur (Λίμνη Lop) είναι το όνομα μιας τεράστιας αποξηραμένης αλμυρής λίμνης στην έρημο Gobi, στην περιοχή Xinjiang, Δυτική ΚίναΗ έκρηξη ισοδυναμούσε με 22 κιλοτόνους ΤΝΤ
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έδωσαν την κωδική ονομασία "596"  στην πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας από την Κίνα.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα...2003 η πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση της Κίνας.



Σαν σήμερα, 15 Οκτωβρίου 2015, η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να στείλει άνθρωπο στο διάστημα. Συγκεκριμένα, ο συνταγματάρχης Yang Liwei, 38 ετών, ήταν ο μοναδικός επιβάτης του διαστημοπλοίου Shenzou 5, που εκτοξεύθηκε με τη βοήθεια ενός πυραύλου Long March CZ 2F στις 9 πμ τοπική ώρα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης που κράτησε 21 ώρες, έκανε 14 περιστροφές της Γης. 
Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας για επανδρωμένη αποστολή ξεκίνησε το 1992. Το Νοέμβριο 1999 έγινε η πρώτη τηλεκατευθυνόμενη πτήση, ενώ τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν άλλες τρεις (μια το 2001 και δύο το 2002). 
Το διαστημικό σκάφος Shenzou (Θεΐκό σκάφος, Θεία τέχνη, Θείος μηχανισμός) μοιάζει πολύ με το Ρωσικό διαστημικό σκάφος Soyuz, αλλά είναι 13% μεγαλύτερο.

Σαν σήμερα... 1608 γεννήθηκε ο Evangelista Torricelli.



Σαν σήμερα,15 Οκτωβρίου 1608 γεννήθηκε στην Faenza, Ιταλία, ο  Evangelista Torricelli.
Από νεαρή ηλικία που έμεινε ορφανός, εκπαιδεύτηκε σε κολέγιο Ιησουιτών με τη φροντίδα ενός μοναχού. Εκεί  σπούδασε Φιλοσοφία και Μαθηματικά για 2 χρόνια. Στη συνέχεια πήγε στη Ρώμη όπου συνέχισε τις σπουδές του στις Επιστήμες και τα Μαθηματικά.
Ήταν θαυμαστής και μαθητής του Γαλιλαίου και γι' αυτό υπερασπίστηκε το έργο του, όταν το Βατικανό τον καταδίκασε για τις απόψεις που είχε διατυπώσει. Μετά το θάνατο του Γαλιλαίου, πήρε την έδρα του στην Ακαδημία της Φλωρεντίας. 
Έλυσε πολλά μαθηματικά προβλήματα της εποχής του, αλλά μας είναι γνωστός για την ανακάλυψη του υδραργυρικού βαρομέτρου και τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής πίεσης με το "πείραμα Τορικέλι". Ακόμη, έφτιαξε απλά μικροσκόπια και ανέπτυξε τεχνικές για την παραγωγή φακών τηλεσκοπίου.
Πέθανε στις 25 Οκτωβρίου 1647 στη Φλωρεντία, Ιταλία, σε ηλικία μόλις 39 ετών.

Πηγή: Today in Science History

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα...1985 συνέβη στο Fermilab.


Οι υπογραφές του προσωπικού του Fermilab, που στις 13 Οκτωβρίου 1985 
παρευρίσκονταν στην πρώτη παρατήρηση σύγκρουσης πρωτονίου - αντιπρωτονίου.

Στις 13 Οκτωβρίου 1985, έγιναν οι πρώτες παρατηρήσεις σύγκρουσης δεσμών πρωτονίων - αντιπρωτονίων στον Ανιχνευτή Αδρονίων του εργαστηρίου (CDF) του Fermi National Accelerator Laboratory, στη Batavia του Ιλλινόις, ΗΠΑ.  
Η παρατήρηση έγινε στον ανιχνευτή Tevatron (το όνομά του Energy Doubler) με μήκος περιφέρειας 4 μίλια και ενέργεια 1,6 TeV. Ο ανιχνευτής κατασκευάστηκε το 1983 και ήταν ο μεγαλύτερος του είδους του.

Διαγράμματα Feynman για σύγκρουση
πρωτονίου-αντιπρωτονίου και παραγωγή π μεσονίων.

Είχε προηγηθεί η ανακάλυψη των μποζονίων Z και W στο CERN το 1983, όπου είχε λειτουργήσει ο πρώτος επιταχυντής δεσμών πρωτονίων - αντιπρωτονίων.   

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Μου άρεσε...



Το βρήκα σε συνέντευξη του Νίκου Δήμου στη δημοσιογράφο Κατερίνα Μπακογιάννη για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής.
Η κουβέντα του μπορεί να περιέχει κάποια δόση υπερβολής, αλλά νομίζω ότι περιγράφει αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
Ερώτηση:  Η σημερινή κρίση μάς κάνει καλύτερους ή χειρότερους;

Απάντηση:  Χειρότερους. Φοβάµαι ότι αντιδρούµε ενστικτωδώς και εξυφαίνουµε θεωρίες συνωµοσίας αντί να καθίσουµε να σκεφτούµε τι κάναµε λάθος εµείς. Εµείς, ο καθένας από εµάς, και όχι µόνο οι πολιτικοί, οι οποίοι βεβαίως φέρουν τη µεγαλύτερη ευθύνη. ∆ιότι τι είναι η κρίση; Είναι αποτέλεσµα ενός λαού ο οποίος δεν µπορεί να οργανώσει µια κοινωνία γιατί δεν έχει τον ορθολογισµό που χρειάζεται. Εγώ λέω ότι ένας λαός που δεν µπορεί να διαχειριστεί τα σκουπίδια του είναι για πέταµα!

Σαν σήμερα...1964 εκτόξευση του Voskhod 1 από τη Σοβιετική Ένωση.



Σαν σήμερα στα 1964, η ΕΣΣΔ εκτόξευσε το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Voskhod1 (Χάραμα). Το πλήρωμά του ήταν τριμελές και αποτελείτο από το συνταγματάρχη Vladimir Komarov ως επικεφαλής πιλότο, τον μηχανικό Konstantin Feoktistov και τον γιατρό Boris Yegorov
Το πλήρωμα μετά την επιστροφή του.

Ήταν η πρώτη αποστολή στο Διάστημα με το πλήρωμα να έχει μικτή σύνθεση, δηλαδή να μην αποτελείται μόνο από πιλότους, αλλά να έχει και επιστημονικό προσωπικό.
Το πλήρωμα επέστρεψε στη Γη, αφού έκανε 16 περιφορές γύρω από αυτή, έχοντας μείνει 1 ημέρα και 17 λεπτά στο διάστημα.   
Το πλήρωμα επέστρεψε σώο, παρόλο ότι έφυγαν χωρίς διαστημικές στολές(!), εκτοξευόμενα καθίσματα και πύργο διαφυγής. Αυτό συνέβη, γιατί οι Σοβιετικοί ήθελαν να προλάβουν να στείλουν μια τέτοια αποστολή πριν από τους Αμερικανούς, που ετοίμαζαν πτήση στα πλαίσια του προγράμματος Gemini (Δίδυμοι).
Μετά την επιτυχία αυτής της πτήσης, το πρόγραμμα Gemini επισκιάστηκε, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να πάρουν "πιο ζεστά" τον διαστημικό ανταγωνισμό με τους Σοβιετικούς.