Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Δυναμική σε μία διάσταση, Νόμοι του Newton - Ερωτήσεις με το πρόγραμμα Hot Potatoes

Φυσική Α' Λυκείου




Οι 95 ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής και οι 40 ερωτήσεις Σωστού - Λάθους που περιέχονται στις παρακάτω αναρτήσεις, κυρίως προέρχονται από το Κ.Ε.Ε., τις εξετάσεις Ο.Ε.Φ.Ε., βιβλία των Σ. Χατζηθεοδωρίδη, Θ. Καλαϊτζίδη, Ν. Κοσμόπουλου, Α. και Σ. Σαββάλα, το Υλικό Φυσικής-Χημείας και δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο αμερικάνικων σχολείων.
Για το συγκεκριμένο θέμα, ο μεγάλος αριθμός ερωτήσεων δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να συναντήσει ποικιλία στην κλιμάκωση δυσκολίας των απαντήσεων. Καλή δουλειά.

Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής

Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους

Τα παραπάνω αρχεία δεν λειτουργούν σωστά στην παρουσίαση των εικόνων που τα συνοδεύουν. Μπορείτε να βρείτε τις  ερωτήσεις αυτών των αρχείων με σωστή παρουσίαση, σε άλλα νεότερα και μικρότερα αρχεία, στην ΕΤΙΚΕΤΑ με τίτλο  "Φυσική Α' Λυκείου (Ερωτήσεις με το Hot Potatoes)" στα σχετικά κεφάλαια (Δυναμική σε μία διάσταση, Νόμοι του Newton).

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Πως βλέπουν τη Γη από τον διαστημικό σταθμό International Space Station (ISS).

Μπορείτε να δείτε δύο όμορφα videos που έχουν φτιαχτεί από τον David Peterson και αποτελούν μια συρραφή εικόνων που έχουν τραβηχτεί από τους αστροναύτες του διαστημικού σταθμού ISS στη διάρκεια των αποστολών 29, 30 και 31. Πολλές από τις φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τον αστροναύτη Don Pettit. Τα videos συνοδεύονται από πολύ ωραία μουσική. Γι' αυτό κλείστε τα φώτα, δυναμώστε ελαφρά τον ήχο, βάλτε την οθόνη στο μέγιστο και απολαύστε ξανά και ξανά τις εικόνες, σαν να είστε εσείς πίσω από το παράθυρο του ISS!
Το πρώτο video  "All alone in the night".

Το δεύτερο video  "The world outside my window".


Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EUSO) 2014



Την επόμενη χρονιά γίνεται ο διαγωνισμός για την 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad - EUSO 2014). Ένα βασικό χαρακτηριστικό του φετινού διαγωνισμού είναι ότι η Ελλάδα με την Αθήνα είναι ο τόπος διεξαγωγής του, από 30 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2014. Όπως κάθε χρόνο, τα ΕΚΦΕ, με την εποπτεία της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), οργανώνουν τους τοπικούς διαγωνισμούς επιλογής των 2 μαθητικών ομάδων που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην τελική φάση του διαγωνισμού. 

Το 1ο ΓΕ.Λ. Χαλανδρίου, πιστό στην παράδοσή του, πήρε και φέτος μέρος στο διαγωνισμό του ΕΚΦΕ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ που έγινε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013. Η ομάδα αποτελείτο από την Αναστασία Αγιάνογλου, τη Μαρία-Ειρήνη Παπαδοπούλου και τη Μυρτώ Πλατή, όλες μαθήτριες της Β' Λυκείου. Η προετοιμασία έγινε με την επίβλεψη της βιολόγου κ. Δήμητρας Ευαγγέλου και τη συνδρομή του χημικού κ. Δημήτρη Γκατζώνα, καθηγητών στο 1ο ΓΕ.Λ. Χαλανδρίου. Η ομάδα δούλεψε επίμονα και εύχομαι να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα, γιατί το αξίζει!
Τα θέματα που δόθηκαν στο διαγωνισμό του ΕΚΦΕ Χαλανδρίου είναι (κάντε κλικ στο όνομα του μαθήματος):
ΦΥΣΙΚΗ                             ΧΗΜΕΙΑ                                 ΒΙΟΛΟΓΙΑ




Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Άνθρωπος και Περιβάλλον § 2.1, § 2.2 - Ερωτήσεις με το πρόγραμμα Hot Potatoes

Βιολογία Γ' Λυκείου Γενικής Παιδείας




Οι ερωτήσεις που εμφανίζονται στις αναρτήσεις κυρίως προέρχονται από θέματα
  • των πανελλαδικών εξετάσεων, 
  • των εξετάσεων προσομοίωσης του Ο.Ε.Φ.Ε.,
  • των αναρτήσεων του S4E (Study4Exams).
Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Με συγκίνησε ...


Σήμερα, μετά από 10 χρόνια(!) ανακάλυψα την εξομολογητική συνέντευξη που είχε δώσει στο "ΒΗΜΑ" ο οδηγός του άρματος που έπεσε στην καγκελόπορτα του Πολυτεχνείου. 
Με συγκλόνισε και με συγκίνησε κι ας έχουν περάσει 40 χρόνια.
Διαβάστε την συνέντευξη ΕΔΩ. Νομίζω ότι αξίζει.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Μηχανισμοί Άμυνας Ανθρώπινου Οργανισμού - Βασικές Αρχές Ανοσίας § 1.3 - Ερωτήσεις με το πρόγραμμα Hot Potatoes

Βιολογία Γ' Λυκείου Γενικής Παιδείας


(νέο)
Οι ερωτήσεις που εμφανίζονται στις αναρτήσεις κυρίως προέρχονται από θέματα
  • των πανελλαδικών εξετάσεων, 
  • των εξετάσεων προσομοίωσης του Ο.Ε.Φ.Ε.,
  • των αναρτήσεων του S4E (Study4Exams).
Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


Άνθρωπος και Υγεία § 1.1, 1.2 - Ερωτήσεις με το πρόγραμμα Hot Potatoes

Βιολογία Γ' Γενικής Παιδείας




(νέο)
Οι ερωτήσεις που εμφανίζονται στις αναρτήσεις κυρίως προέρχονται από θέματα
  • των πανελλαδικών εξετάσεων, 
  • των εξετάσεων προσομοίωσης του Ο.Ε.Φ.Ε.,
  • των αναρτήσεων του S4E (Study4Exams).
Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ




Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Μου άρεσε ...

Μου άρεσε μια απάντηση που έδωσε ο Απόστολος Λέριοςστη δημοσιογράφο Άννα Γριμάνη, σε συνέντευξή του στο περιοδικό της εφημερίδας  H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013.
Στην ερώτηση "Ποιος είναι ο Έλληνας ήρωάς του", απαντά:
"Ο μπαμπάς μου, και όποιος άλλος Έλληνας οικογενειάρχης παρέχει ένα σταθερό σπιτικό περιβάλλον, με αρχές και ορθολογισμό, μα και με αγάπη, μέσα στο τεράστιο τρελοκομείο "Η Ελλάς".   

*Ο Απόστολος Λέριος είναι Chief Technology Officer (CTO) της εταιρείας Metanautix Inc. (Big Data Analytics) στο Los Altos της Καλιφόρνια.

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Μελέτη οριζόντιας βολής με φύλλο εργασίας.

(νέο)


Φυσική Β' Λυκείου Γεν. Παιδείας

Για να κατεβάσετε το αρχείο  σε word  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ  

Για να κατεβάσετε το αρχείο σε pdf  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής στην Κινητική με το πρόγραμμα Hot Potatoes.

Φυσική Α' Λυκείου


Αυτή είναι η πρώτη ανάρτηση που κάνω με το πρόγραμμα Hot Potatoes στη Φυσική της Α' Λυκείου. Μέχρι τώρα είχα χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα για δημιουργία ερωτήσεων Πολλαπλής Επιλογής και Σωστού - Λάθους στη Φυσική της Γ' Λυκείου Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και στη Βιολογία της Γ' Λυκείου Γεν. Παιδείας. Οι θετικές αντιδράσεις κυρίως από μαθητές, αλλά και από συναδέλφους καθηγητές με έσπρωξαν να συνεχίσω αυτή τη δραστηριότητα και με άλλες τάξεις του Λυκείου. 
Έτσι, η συνέχεια γίνεται με ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής σχετικές με την ύλη της ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ της Α' Λυκείου. Οι ερωτήσεις είναι συγκεντρωμένες από διάφορες πηγές (έντυπες και ηλεκτρονικές) είτε παλαιότερα, είτε πρόσφατα. Οι πιο πρόσφατες είναι από το ylikonet.gr (Δ. Μάργαρης) και από θέματα επαναληπτικών εξετάσεων του Ο.Ε.Φ.Ε. Από όπου και αν προέρχονται ευχαριστώ θερμά τους δημιουργούς αυτών των ερωτήσεων.
Στις περισσότερες ερωτήσεις η απάντηση προκύπτει άμεσα. Σε μερικές άλλες χρειάζεται να γίνουν πράξεις ή συνδυασμός σκέψεων για να δώσουμε την απάντηση. Σίγουρα αυτό που χρειάζεται για όλες είναι η εμπεριστατωμένη μελέτη της θεωρίας  και το προσεκτικό διάβασμα της εκφώνησης. 
Εννοείται ότι θα συνεχίσω να κάνω παρόμοιες αναρτήσεις. Σίγουρα με καινούριες της Α' Λυκείου, αλλά και με την ανανέωση και εμπλουτισμό των παλαιότερων της Γ' Λυκείου (Φυσική, Βιολογία). 
Έχω προσπαθήσει οι σωστές απαντήσεις των ερωτήσεων να είναι αυτές που πρέπει(!), αλλά ζητώ συγγνώμη εκ των προτέρων αν έχω κάνει κάποιο λάθος. Βλέπετε όλα είναι "χειροποίητα". Αν νομίζετε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενημερώστε με.
Καλή δουλειά.
Για το κατέβασμα της ανάρτησης ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ύλη και Κίνηση (pps)


Υπάρχει νεότερη ανάρτηση  ΕΔΩ
(νέο)
Φυσική Α' Λυκείου
Έστω και καθυστερημένα κάνω ανάρτηση αυτού του pps που είναι σχετικό με την ύλη που περιέχεται στο σχολικό βιβλίο της Α' Λυκείου στην  § 1.1.1 έως και την  § 1.1.4.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Γύρισα...

Το Τεχνολογικό Μουσείο της Βαρσοβίας (το παρελθόν)
Το Μουσείο των Επιστημών "Κοπέρνικος" (το μέλλον)
I 'm back! Μετά από ένα πολύ ευχάριστο και σίγουρα ανανεωτικό ταξίδι στην Πολωνία, είμαι πάλι πίσω, ορεξάτος. Έχω πολλές εκκρεμότητες σχετικά με τις αναρτήσεις του blog που χρειάζεται να ασχοληθώ. Είχα ξεκινήσει τις διορθώσεις πριν φύγω και πιστεύω να τις ολοκληρώσω στις επόμενες μέρες, για να μπορέσω να συνεχίσω με την παραγωγή νέου υλικού. Ευχαριστώ τους φίλους και τις φίλες που επιμένουν(!) να κάνουν κλικ στη διεύθυνση του blog. Καλώς βρεθήκαμε και πάλι. 

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκινώντας με τη ΦΥΣΙΚΗ της Α' ΛΥΚΕΙΟΥ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ι, ΙΙ (pps)


Υπάρχει νεότερη ανάρτηση  ΕΔΩ

Πάντα πίστευα ότι η πιο "σημαντική" (αν μπορεί να το πει κάποιος αυτό) τάξη του Λυκείου είναι η Α'. Σ' αυτή την τάξη του Λυκείου μπορεί ο(η) μαθητής(μαθήτρια) να θεμελιώσει τη γνώση για να προχωρήσει. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι ο μαθητής έρχεται (συνήθως) με όρεξη για δουλειά, μιας και πρόκειται να ξεκινήσει κάτι καινούριο, άσχετα από το γεγονός ότι στην πραγματικότητα συνεχίζει μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει πριν από περίπου 10 χρόνια! Και βέβαια, ο μαθητής είναι ακόμη αρκετά "αγνός" και πρόθυμος να συμμετάσχει στη διαδικασία μάθησης που του προτείνει το σχολείο.
Μ' αυτές τις σκέψεις στο μυαλό, πάντα επεδίωκα να κάνω μάθημα σε παιδιά της Α' Λυκείου, χωρίς όμως να το καταφέρνω συχνά! 
Στις αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν στη διάρκεια της χρονιάς, θα δώσω ιδιαίτερο βάρος σ' αυτές που θα αφορούν την Α' Λυκείου, αφενός όσων κατέγραψα νωρίτερα, αφετέρου γιατί από φέτος ξεκινά μια καινούρια περίοδος γι' αυτή την τάξη (νέο εξεταστικό σύστημα).
Στην 1η ώρα που συναντούσα τους μαθητές και μετά τα καλωσορίσματα, έδινα στα παιδιά δύο φυλλάδια να συμπληρώσουν.
Το πρώτο είχε τίτλο "Ερωτηματολόγιο αρχικής γνωριμίας με τους μαθητές". Το είχα διαμορφώσει στηριγμένος σ' ένα σχετικό ερωτηματολόγιο του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (Κ.Ε.Ε.). 
Στη συνέχεια έδινα στα παιδιά ένα τεστ με ερωτήσεις που έλεγχαν κάποιες βασικές γνώσεις που είχαν αποκτήσει(;) στο παρελθόν, κυρίως από τα Μαθηματικά και που έκρινα ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να ξέρουν για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην καινούρια γνώση της Φυσικής. Διευκρίνιζα οπωσδήποτε ότι δεν θα υπήρχε βαθμολόγηση αυτού του τεστ. Στο τέλος αυτού του φυλλαδίου έβαζα 10 ερωτήσεις Σωστού - Λάθους από Φυσική, που όμως οι απαντήσεις τους δεν είχαν να κάνουν τόσο με ειδικές γνώσεις από τη Φυσική, όσο με προϋπάρχουσες αντιλήψεις για ζητήματα Φυσικής. Όλες οι απαντήσεις σ' αυτές τις ερωτήσεις έχουν το χαρακτηρισμό ΛΑΘΟΣ
Αφού διόρθωνα το τεστ, μελετούσα προσεκτικά τις απαντήσεις στα δύο φυλλάδια και κρατούσα ξεχωριστά για κάθε παιδί σημειώσεις  που έκρινα ότι το χαρακτήριζαν (δηλαδή έφτιαχνα ένα είδος ατομικού φακέλου). Στη συνέχεια, ακολουθούσε προσωπική συνέντευξη με κάθε παιδί ξεχωριστά. Αυτό πάντα γινόταν μετά το τέλος των μαθημάτων της ημέρας και αφού είχε προκαθοριστεί το ραντεβού με το(τη) μαθητή(μαθήτρια). Η συζήτηση είχε πάντα έναυσμα τις απαντήσεις του παιδιού στο πρώτο φυλλάδιο και συνέχιζε με παρατηρήσεις που είχαν να κάνουν με τις απαντήσεις του στο δεύτερο φυλλάδιο.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία προσπαθούσα εγώ μεν να έχω μια πρώτη γνωριμία με κάθε ένα παιδί ξεχωριστά και το παιδί να κτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με μένα, βλέποντάς με ως έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται για αυτό που θα ακολουθήσει στη διάρκεια της χρονιάς.
Παρακάτω αναρτώ τα κείμενα αυτών των δύο φυλλαδίων.

"Ερωτηματολόγιο αρχικής γνωριμίας με τους μαθητές"

"Τεστ"

Παρακάτω κάνω 2 αναρτήσεις pps σχετικά με την ΕΙΣΑΓΩΓΗ στη ΦΥΣΙΚΗ της Α' ΛΥΚΕΙΟΥ.
Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί η καινούρια διδακτέα ύλη στην Α' Λυκείου, η ύλη που αναφέρεται είναι η περσινή.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ  I            ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ                                               

ΕΙΣΑΓΩΓΗ  IΙ        ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Μια καινούρια χρονιά ξεκινά...


Μπορεί το κάθε καινούριο έτος να ξεκινά την 1η Ιανουαρίου, όμως για την εκπαίδευση στη χώρα μας η έναρξη γίνεται κάθε Σεπτέμβριο. Να 'μαστε λοιπόν εδώ, στην αφετηρία αυτής της χρονιάς, έτοιμοι για τη συνέχεια. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Το ΣΥΝΟΛΟ των ΘΕΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ (Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) που έχουν δοθεί στις ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ από το 2001 μέχρι το 2013.

                                 
Έχει γίνει νεότερη ανάρτηση  ΕΔΩ 

Μετά τις τελευταίες εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2013 για τους Ελληνόπαιδες εξωτερικού, για μια ακόμη χρονιά κλείνει ο κύκλος δημοσίευσης των θεμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων για φέτος.
Τα θέματα όπως πάντα είναι ταξινομημένα με χρονολογική σειρά (από το 2001 μέχρι και το 2013), κατά Κεφάλαιο ή τμήμα Κεφαλαίου (σύμφωνα με τη σειρά του σχολικού βιβλίου), κατά Θέμα και κατά είδος Ερώτησης. Η μορφή του αρχείου είναι Word και έχει χρησιμοποιηθεί ο τύπος γραμμάτων Times New Roman με μέγεθος 12.
Τα θέματα προέρχονται από τις Πανελλαδικές εξετάσεις όλων των τύπων Λυκείων (Ημερήσια ή Εσπερινά), από το σύνολο των εξετάσεων (κανονικές, επαναληπτικές, ελληνοπαίδων εξωτερικού) και απευθύνονται σε μαθητές που θέλουν να κάνουν πρακτική εξάσκηση με μια μεγάλη ποικιλία τέτοιων θεμάτων, όπως και σε συναδέλφους καθηγητές που θα τις χρησιμοποιήσουν στη διδασκαλία τους.
Τα αρχεία μπορούν εύκολα και χωρίς περιορισμούς να διαβαστούν ή να εκτυπωθούν κάνοντας αριστερό "κλικ" πάνω στην ηλεκτρονική διεύθυνση που φαίνεται σε κάθε τίτλο. Μπορούν ακόμη να κατεβούν στον υπολογιστή του χρήστη κάνοντας δεξί "κλικ" στη διεύθυνση και επιλέγοντας στη συνέχεια "Αποθήκευση συνδέσμου ως ...".  Το αρχείο κατεβαίνει στο Φάκελο "Downloads" στον υπολογιστή σας και από εκεί μπορείτε να το αποθηκεύσετε όπου θέλετε.

1ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Μηχανικές Ταλαντώσεις 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ηλεκτρικές Ταλαντώσεις 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Μηχανικά Κύματα
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ηλεκτρομαγνητικά Κύματα
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

4ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Μηχανική Στερεού Σώματος
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Κρούσεις
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Φαινόμενο Doppler
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Μου άρεσε... (ένα video για τη Νάξο)


Το διάρκειας τριών λεπτών βίντεο «Όλος ο κόσμος σε ένα Νησί» (Naxos: A World to Experience) με πρωταγωνιστή τον  ηθοποιό Λευτέρη Ελευθερίου, ξεφεύγει από το συνηθισμένο κυκλαδίτικο μοτίβο «ήλιος και θάλασσα» και παρουσιάζει έναν ζωντανό κόσμο εμπειριών. Από το in.gr.
Μπορείτε να το βρείτε στη διεύθυνση

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Το ΣΥΝΟΛΟ των ΘΕΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ (Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) που έχουν δοθεί στις ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ από το 2001 μέχρι το 2013.


Υπάρχει νεότερη ανάρτηση  ΕΔΩ

Τα θέματα όπως πάντα είναι ταξινομημένα με χρονολογική σειρά (από το 2001 μέχρι και το 2013), κατά Κεφάλαιο ή τμήμα Κεφαλαίου (σύμφωνα με τη σειρά του σχολικού βιβλίου), κατά Θέμα και κατά είδος Ερώτησης. Η μορφή του αρχείου είναι Word και έχει χρησιμοποιηθεί ο τύπος γραμμάτων Times New Roman με μέγεθος 12.
Τα θέματα προέρχονται από τις Πανελλαδικές εξετάσεις όλων των τύπων Λυκείων (Ημερήσια ή Εσπερινά), από το σύνολο των εξετάσεων (κανονικές, επαναληπτικές, ελληνοπαίδων εξωτερικού) και απευθύνονται σε μαθητές που θέλουν να κάνουν πρακτική εξάσκηση με μια μεγάλη ποικιλία τέτοιων θεμάτων, όπως και σε συναδέλφους καθηγητές που θα τις χρησιμοποιήσουν στη διδασκαλία τους.
Τα αρχεία μπορούν εύκολα και χωρίς περιορισμούς να διαβαστούν ή να εκτυπωθούν κάνοντας αριστερό "κλικ" πάνω στην ηλεκτρονική διεύθυνση που φαίνεται σε κάθε τίτλο. Μπορούν ακόμη να κατεβούν στον υπολογιστή του χρήστη κάνοντας δεξί "κλικ" στη διεύθυνση και επιλέγοντας στη συνέχεια "Αποθήκευση συνδέσμου ως ...".  Το αρχείο κατεβαίνει στο Φάκελο "Downloads" στον υπολογιστή σας και από εκεί μπορείτε να το αποθηκεύσετε όπου θέλετε.

1ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Μηχανικές Ταλαντώσεις  
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ηλεκτρικές Ταλαντώσεις 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Μηχανικά Κύματα
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ηλεκτρομαγνητικά Κύματα
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

4ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Μηχανική Στερεού Σώματος
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Κρούσεις
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Φαινόμενο Doppler
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Το ΣΥΝΟΛΟ των ΘΕΜΑΤΩΝ από τις ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ (Ύλη σχετική με Β' Λυκείου και Γ' Λυκείου)

Έχει δημιουργηθεί νεότερη ανάρτηση στις 19/6/2014.


Είναι η τρίτη χρονιά που κάνω μια παρόμοια ανάρτηση κι αυτό γιατί τα δύο προηγούμενα  χρόνια φάνηκε να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Ελλάδα και την Κύπρο, από το πλήθος των "κλικ" που έγιναν σ' αυτά τα θέματα. 
Τα θέματα έχουν δοθεί στο διάστημα 2006 μέχρι και το 2013. Είναι ταξινομημένα κατά τάξη Λυκείου (Β' Γεν. Παιδείας, Β' Κατεύθυνσης και Γ' Κατεύθυνσης) ανάλογα με την ύλη που αντιστοιχεί στο ελληνικό Λύκειο σε κάθε τάξη. Στην φετινή ανάρτηση δεν υπάρχουν θέματα για Α' Λυκείου, γιατί όλα τα θέματα αυτής της τάξης έχουν μεταφερθεί στην Β' Λυκείου Γεν. Παιδείας (λόγω της αλλαγής της ύλης στο ελληνικό λύκειο) και στη Γ' Λυκείου (Κρούσεις).
Για κάθε τάξη τα θέματα είναι ταξινομημένα κατά αύξουσα χρονολογκή σειρά (2006 έως 2013) και κατά τύπο σχολείου ( π.χ. 2009, αφορά γενικό λύκειο, ενώ ΤΣ 2009, αφορά τεχνική σχολή). 
Από πλευράς εξεταζόμενης ύλης, σχεδόν όλα τα θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον έλληνα μαθητή της αντίστοιχης τάξης. Έχουν παραλειφθεί κάποια λίγα θέματα που είναι εκτός της ελληνικής διδακτέας ύλης (Κυματική-Φαινόμενο Young) και κάποια άλλα σχετικά με την ύλη Φυσικής της Γ' Λυκείου Γεν. Παιδείας, που είχαν δοθεί στα πρώτα χρόνια των εξετάσεων.
Το σύνολο των θεμάτων προέρχονται από την Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και μπορείτε να τα βρείτε, κατά έτος εξέτασης, στη διεύθυνση:
Στην ίδια διεύθυνση μπορείτε να βρείτε και τις απαντήσεις των θεμάτων.
Κλείνοντας αυτό το εισαγωγικό σημείωμα, θέλω να επισημάνω αυτό που είχα σημειώσει και στην προηγούμενη σχετική ανάρτηση.
Τα θέματα αυτών των εξετάσεων κουβαλάνε ένα διαφορετικό ποιοτικό χαρακτήρα από τα αντίστοιχα θέματα των ελληνικών εξετάσεων. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα δει ότι αρκετά από αυτά άπτονται εργαστηριακών θεμάτων, χωρίς να είναι εργαστηριακές ασκήσεις. Δηλαδή, η κατάλληλη εφαρμογή της σχετικής θεωρίας από το μαθητή, του δίνει τη δυνατότητα να επιλύσει την άσκηση. Εξάλλου, ας μη ξεχνάμε, ότι η ελληνική νομοθεσία για το περιεχόμενο των θεμάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, περιέχει πρόβλεψη για ερώτημα εργαστηριακού περιεχομένου στο 2ο ΘΕΜΑ. Βέβαια, κάποια θέματα για να απαντηθούν προϋποθέτουν την εκτέλεση σχετικής εργαστηριακής άσκησης.
Νομίζω, ότι η προσπάθεια λύσης τέτοιων θεμάτων, μπορούν να αποτελέσουν μέρος της προετοιμασίας ενός μαθητή.
Κάνοντας αριστερό κλικ στη διεύθυνση που δίνεται παρακάτω, μπορείτε να κατεβάσετε τα θέματα στον υπολογιστή σας και να τα ταξινομήσετε όπως εσείς θέλετε.

Β' Λυκείου Γενικής Παιδείας
Β' Λυκείου Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης

Γ' Λυκείου Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης

Ταλαντώσεις
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Κυματική
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Μηχανική Στερεού
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Κρούσεις
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ - Το σύνολο των θεμάτων που έχουν δοθεί στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.



Έχει γίνει νεότερη ανάρτηση ΕΔΩ.

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας που έκανα την τελευταία ανάρτηση. Μεσολάβησαν οι εξετάσεις, οι διάφορες εργασίες του σχολείου και γιατί όχι, διάθεση για ξεκούραση και αλλαγή από τα καθημερινά. Κάποιοι φίλοι το πρόσεξαν και ρωτούσαν αν σταμάτησα να ασχολούμαι με το blog. Σίγουρα, όχι. Έτσι, νάμαι πάλι εδώ για την τακτική ετήσια ανανέωση του συνόλου των θεμάτων που έχουν δοθεί στις διάφορες εξετάσεις (πανελλαδικές και Κύπρου). Σήμερα κάνω αρχή με τα θέματα που έχουν δοθεί στις πανελλαδικές εξετάσεις στη Φυσική Γ' Λυκείου Γενικής Παιδείας από το 2001 μέχρι σήμερα.
Τα θέματα είναι τακτοποιημένα κατά κεφάλαιο, είδος ερώτησης, χρονολογική σειρά και χαρακτηρίζονται με τον τύπο του σχολείου και την περίοδο που δόθηκαν (ημερήσια, εσπερινά, επαναληπτικές). Στα θέματα περιλαμβάνονται και εκείνα που αντιστοιχούν σε ύλη που σήμερα έχει αφαιρεθεί από την εξέταση. 

1ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ (Η φύση του φωτός)

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ (Ατομικά φαινόμενα)

3ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ (Πυρηνικά φαινόμενα)

4ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ (Εφαρμογές - Λαμπτήρες)

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ερωτήσεις με το Hot Potatoes - Φαινόμενο Doppler


Φυσική Γ' Λυκείου Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης

Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής    ΕΔΩ.


Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους   ΕΔΩ.

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Το πρώτο μουσικό video από το διάστημα!





Με ασφάλεια επέστρεψαν στη Γη, νωρίς το πρωί της Τρίτης, (ώρα Καζακστάν) μετά από 146 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), τρία μέλη του πληρώματός του. Πρόκειται για τον Κρις Χάντφιλντ της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CSA), τον Τομ Μάρσμπουρν της NASA, και τον Ρομάν Ρομανένκο της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος (Roskosmos), που προσγειώθηκαν με τη ρωσική κάψουλα Soyuz, στις στέπες του Καζακστάν στις 05:31, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί.

Περισσότερα στο in.gr 
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231248188


Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Εκδήλωση τιμής για τον Φυσικό Γεώργιο Βρέτταρο στο 1ο ΓΕ.Λ. Χαλανδρίου.

    Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2013, στο αμφιθέατρο του 1ου ΓΕ.Λ. Χαλανδρίου είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε ανθρώπους της εκπαίδευσης, που ήρθαν να τιμήσουν έναν άξιο και ανιδιοτελή εκπαιδευτικό, τον Φυσικό Γεώργιο Βρέτταρο, που δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς από την ζωή, το 1985. 
    Ο Γ. Βρέτταρος υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα στο σχολείο μας (τότε 1ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου), το 1976-77. Το μεγαλύτερο μέρος της εκπαιδευτικής σταδιοδρομίας του στην Ελλάδα το πέρασε στο Κέντρο Εποπτικών Μέσων Διδασκαλίας (Κ.Ε.Μ.Δ.) του Υπουργείου Παιδείας. Εκεί τον γνώρισαν οι περισσότεροι συνάδελφοι, καθηγητές και δάσκαλοι, ως επιμορφωτή τους στην πειραματική διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.   
   Εκεί τον γνώρισε το 1973 ο Φυσικός Κων/νος Κολόκας, καλεσμένος σήμερα στην εκδήλωσή μας να μιλήσει γι' αυτόν. Μόνο που ο κ. Κολόκας επιπλέον συνυπηρέτησε μαζί του στο 1ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, οπότε είχε την ευκαιρία να μας μιλήσει, όχι μόνον για την εκπαιδευτική του δραστηριότητα, αλλά και για τον Γ. Βρέτταρο, ως άνθρωπο. 
   Όλα αυτά έγιναν παρουσία των παιδιών του Γ. Βρέτταρου, Ιωάννη και Αθανασίας, με αφορμή το στήσιμο στον ισόγειο χώρο του σχολείου μιας μόνιμης έκθεσης παλαιών οργάνων και συσκευών των Φυσικών Επιστημών που υπήρχαν στο σχολείο μας.
    Ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου ΓΕ.Λ. Χαλανδρίου αποφάσισε να αφιερώσει την έκθεση στη μνήμη του Γ. Βρέτταρου με την παρακάτω ανακοίνωση. 

Ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου ΓΕ.Λ. Χαλανδρίου αφιερώνει την Έκθεση παλαιών οργάνων Φυσικών Επιστημών του σχολείου μας, στο 
Γεώργιο  Βρέτταρο,    Γυμνασιάρχη  
καθηγητή Φυσικής στο 1ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου την περίοδο 1976 - 77, ως ένδειξη τιμής για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο χώρο της Εκπαίδευσης.   
                       
      Ακόμη σήμερα, με αφορμή τη λήξη των συναντήσεων στα "Πειραματικά Απογεύματα", δώσαμε στα παιδιά της Α' Λυκείου που συμμετείχαν σ' αυτά τα αναμνηστικά διπλώματά τους.
Η εκδήλωση έκλεισε με την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του καλεσμένου μας κ. Γ. Βεκίνη, ερευνητή στο Ινστιτούτο Προηγμένων Υλικών, Φυσικοχημικών Διεργασιών, Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.  ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ με θέμα το ερευνητικό έργο στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ.
Στην παρακάτω διεύθυνση υπάρχει αναρτημένη η παρουσίαση του κ. Βεκίνη.
http://eclass.sch.gr/modules/document/file.php/EL348213/NCSRD-Presentation-general-gr-short.ppt
Ελπίζω τέτοιες θετικές ενέργειες να εμφανίζονται συχνά στα σχολεία μας.