Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011
Ιοί που τρώνε ιούς μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον
Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011
Τη βαρύτερη μέχρι σήμερα μορφή αντιύλης δημιούργησε επιταχυντής στις ΗΠΑ.
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231100983
Κυριακή 20 Μαρτίου 2011
Μυστικές οι ανεξάρτητες μετρήσεις για τη ραδιενέργεια της Φουκουσίμα.
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231100438
Από το in.gr Κυριακή 20/3/2011.
Αγωνιώδεις προσπάθειες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ on line 20/3/2011.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4623039
Πήγαμε στο Masterclass Φυσικής σωματιδίων.
Την Τετάρτη, 16 του Μάρτη 2011, βρεθήκαμε στο Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, η Ίλια, ο Βαγγέλης, η Ιωάννα, ο Γιώργος και η Ξένια, για να παρακολουθήσουμε ένα Masterclass στη Φυσική σωματιδίων, οργανωμένο από την κ. Χ. Κουρκουμέλη, στα πλαίσια της 7ης ετήσιας συνάντησης της EPPOG (European Particle Physics Outreach Group).
- του Επικ. Καθηγ. κ. Θ. Μερτζιμέκη, "Πώς να γίνετε οι νέοι Αλχημιστές (Η Πυρηνική Φυσική σήμερα)"
- του Επικ. Καθ. κ. Δ. Φασουλιώτη, "Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος" και
- της Καθ. κ. Χ. Κουρκουμέλη, "Εισαγωγή στους Επιταχυντές και τους ανιχνευτές" και στη συνέχεια "Το πείραμα ATLAS".
Αφού ακολούθησε μεσημεριανή διακοπή για ένα λιτό γεύμα με σάντουιτς, οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες μοιράστηκαν ανά δύο στους υπολογιστές του Εργαστηρίου Υπολογιστών του Φυσικού και δούλεψαν πάνω στο πρόγραμμα HYPATIA (Hybrid Pupil's Analysis Tool for Interactions in Atlas), αναλύοντας γεγονότα που είχαν καταγραφεί από τους ανιχνευτές του μεγάλου επιταχυντή LHC (Large Hadron Collider) στα πειράματα της τελευταίας ερευνητικής περιόδου (2010) στο CERN.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα HYPATIA έχει αναπτυχθεί από ομάδα στο Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την εποπτεία της κ. Κουρκουμέλη.
Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση του προγράμματος HYPATIA στη διεύθυνση
http://hypatia.phys.uoa.gr/Downloads/ .
Τα παιδιά δούλεψαν και προσπάθησαν να εντοπίσουν σωμάτια Ζ μέσα από ένα πλήθος γεγονότων σε 50 διαφορετικά πειραματικά δεδομένα. Τα δεδομένα υπήρχαν στη διεύθυνση
https://kjende.web.cern.ch/kjende/gr/zpath_teilchenid2.htm .
Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι συνοδοί καθηγητές συγκεντρώθηκαν σε γειτονική αίθουσα και ενημερώθηκαν από τον κ. Άγγ. Λαζούδη του σχολείου ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα PATHWAY, κομμάτι του οποίου είναι και η δραστηριότητα που συμμετείχαμε ως σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η ημερίδα προχώρησε με την προσπάθεια της οργανωτικής ομάδας να συνδεθεί με το CERN για τηλεδιάσκεψη, κάτι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.
Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με την απάντηση των συμμετεχόντων σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τη δραστηριότητα του CERN.
Περίπου στις 7 το απόγευμα βγήκαμε στον καθαρό αέρα του Υμμητού και αναπνεύσαμε βαθιά, δίνοντας ραντεβού στο επόμενο Masterclass που θα καταφέρουμε να πάρουμε μέρος.
Τρίτη 15 Μαρτίου 2011
...Και Βιολογία στα πειραματικά απογεύματα.
Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011
Η Ιαπωνία μετατοπίστηκε, η μέρα μίκρυνε από το σεισμό των 8,9 βαθμών.
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο Εγκέλαδος μετακίνησε το κεντρικό νησί της Ιαπωνίας κατά περίπου δυόμισι μέτρα, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με τη NASA, η μετατόπιση μάζας στην περιοχή του Ειρηνικού επιτάχυνε την περιστροφή της Γης και μίκρυνε τη διάρκεια της ημέρας κατά 1,6 μικροδευτερόλεπτα.
Η μεταβολή αυτή ήρθε να προστεθεί στα 1,26 μικροδευτερόλεπτα (εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου) κατά τα οποία είχε μικρύνει η μέρα λόγω του περυσινού σεισμού στη Χιλή, όπως δήλωσε ο γεωφυσικός της NASA Ρίτσαρντ Γκρος.
Ακόμα μεγαλύτερη ήταν επιτάχυνση της περιστροφής από το σεισμό των 9,1 βαθμών στη Σουμάτρα το 2004, ο οποίος μίκρυνε τη διάρκεια της μέρας κατά 6,8 μικροδευτερόλεπτα.
Οι αλλαγές αυτές προκαλούνται από μετατόπιση μεγάλης μάζας του γήινου φλοιού. Με τη σειρά της, αυτή η ανακατανομή της μάζας προκαλεί μετατόπιση του άξονα περιστροφής.
Στη δόνηση της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, ο άξoνας της Γης μετατοπίστηκε κατά περίπου δέκα εκατοστά.
Η ίδια η Ιαπωνία μετατοπίστηκε κατά περίπου 2,5 μέτρα, εκτίμησε χονδρικά ο Πολ Έρλε της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας (USGS). «Αυτός είναι ένας εύλογος αριθμός» δήλωσε ο σεισμολόγος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Περισσότερα...
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231099473
Από το in.gr
Τι συμβαίνει στην καρδιά ενός αντιδραστήρα που δεν ψύχεται
Δύο ημέρες μετά την απίστευτη φυσική καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία, η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη αλλά ασαφής στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας έχει ενδείξεις ότι στους αντιδραστήρες 1 και 3 έχει ήδη συμβεί μερική τήξη, αν και η πιθανότητα ραδιενεργού διαρροής σε μεγάλη απόσταση παραμένει πολύ μικρή.
Οι τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού (οι Μονάδες 1 έως 3) σταμάτησαν να ψύχονται λόγω πλημμύρας από το τσουνάμι το πρωί της Παρασκευής. Την Κυριακή, οι υπεύθυνοι συνεχίζουν να διοχετεύουν θαλασσινό νερό ως ύστατο μέτρο για να μειώσουν τη θερμοκρασία. Και οι τρεις μονάδες είναι αντιδραστήρες ζέοντος ύδατος.
Περισσότερα...
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231099490
Από το in.gr